Kako FURS glede nedavnih poplav odgovarja na davčna vprašanja podjetij?

16.8.2023

golob
Nekatere davčne in finančne postopke za lažje odpravljanje posledic po katastrofalnih avgustovskih poplavah je sprejela vlada Roberta Goloba, gre za začasne vladne ukrepe, nekateri postopki temeljijo na že obstoječih zakonodaji (foto: Vlada RS).

Potem ko je Finančna uprava RS (FURS) kmalu po nedavnih poplavah razgrnila, kako si lahko podjetja z davčnimi in drugimi finančnimi postopki olajšajo odpravljanje posledic povodnji, nasvete smo povzeli tudi na naši spletni strani, zdaj streže z dodatnimi odgovori na vprašanja državljanov, društev, sindikatov, kmetov in gospodarstvenikov. Odgovore so objavili v posebni spletni publikaciji, iz njih smo izluščili za podjetja in njihovo davčno poslovanje ključna pojasnila.

  1. Če delodajalec zaposlenim, ki so v nedavnih poplavah utrpeli hujšo materialno škodo, nameni denarno pomoč, se ta ne všteje v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod pogoji: da gre za enkratno solidarnostno pomoč do 10.000 evrov, da jo delodajalec izplača v letu 2023 in da je zaposleni utrpel hujšo škodo: ogroženo je njegovo zdravje, znašel se je v neprimernih bivanjskih razmerah.
  2. Če podjetje, ki je davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, organizira dobrodelni humanitarni tek s prijavnino, zbrana sredstva pa nameni humanitarnim organizacijam ali posameznikom, ki so med poplavami utrpeli škodo, mora od prijavnine obračunati DDV, za prijavnino izdati račun in ga davčno potrditi, če je prijavnina plačana z gotovino.
  3. Če davčni zavezanec opravi brezplačno storitev za žrtve poplav (čiščenje, gostinske storitve, odstranjevanje skal in podobno), storitev ni predmet DDV.
  4. Če se davčni zavezanec ne ukvarja s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo hrane v verigi preskrbe s hrano in če kupi sendviče in pijačo in jih nato brezplačno deli prostovoljcem, nima pravice do odbitka DDV.
  5. Davčni zavezanec, ki se je letos identificiral za namene DDV kot prostovoljni davčni zavezanec, se zaradi nedavnih poplav in posledično pričakovanega bistveno nižjega prometa ne more deregistrirati in izstopiti iz sistema DDV. Prenehanje identifikacije za namene DDV bi bilo možno samo v primeru, če bi prenehal opravljati dejavnost.
  6. Davčnemu zavezancu ni treba obračunati DDV od daril, ki jih daje občasno in jih ne da istim osebam, če vrednost posameznega darila ni višja od 20 evrov.

Vir: FURS