Veljati bo začel peti paket protikoronskih ukrepov

21.10.2020

protikoronski ukrepi2

Po sprejetju v državnem zboru in ob dejstvu, da državni svet ni sprožil postopka, v okviru katerega bi odločal o morebitnem vetu, bo predvidoma konec tedna začel veljati Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 ali t. i. peti paket protikoronskih ukrepov (#PKP5). Poudarek je na zaščiti delovnih mest, številni ukrepi segajo na področji zdravstva in socialnega varstva. Večina ukrepov bo veljala do konca letošnjega leta.

Podjetja bodo tako lahko še najmanj do konca leta koristila subvencioniranje čakanja na delo na domu, plače za delavce v karanteni bo še naprej krila država. Po novem bo od 1. septembra možno povračilo plače tudi za tiste, ki ne prihajajo na delo, ker je bila karantena odrejena otroku. Če je otrok predšolski, bodo ta čas oproščeni plačila vrtca.

Novi zakon spet uvaja mesečni temeljni dohodek za samozaposlene, družbenike-poslovodje in kmete, podobno kot v prvem valu epidemije. Od oktobra do konca leta je določen v višini 1.100 evrov na mesec, zanj pa bodo lahko zaprosili vsi tisti, ki so začeli dejavnost opravljati do 1. septembra. Pogoj je padec prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov, kar je enako kot pri subvencioniranju čakanja na delo za podjetja.

Po novem bo nakup zaščitne opreme država financirala tudi podjetjem ter izobraževalnim in znanstvenim ustanovam, samozaposlenim, ki v času karantene ne morejo opravljati dela, pa bo povrnila del izgubljenega dohodka. Veljavnost jamstvene sheme za likvidnostna posojila podjetij se bo podaljšala za pol leta, do konca junija 2021.

Ukrepi iz zakona med drugim segajo še na področja zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, kmetijstva, infrastrukture ter izvrševanja kazenskih sankcij.

Sprejeti zakon je na voljo tu, povzetki ukrepov pa tudi v članku Financ, na LinkedInu Odvetniške pisarne Čad ali na spletni strani GZS.