ECB brez sprememb obresti, nadaljuje s spodbujevalnimi ukrepi

21.1.2021

Christine Lagarde3
ECB, ki jo vodi Christine Lagarde, gre naprej z obsežnimi ukrepi za spodbujanje evrskega gospodarstva.

Evropska centralna banka danes ni spremenila svojih obrestnih mer, ki bodo ostale na obstoječih ravneh, dokler se inflacijska pričakovanja ne bodo robustno približala cilju, ki znaša blizu, a pod dvema odstotkoma, je danes odločil svet ECB.

Evropska denarna oblast bo tudi nadaljevala s spodbujevalnimi ukrepi v okviru pandemičnega programa odkupov vrednostnih papirjev (PEPP) v skupnem znesku 1850 milijard evrov. Odkupi, namenjeni ugodnemu financiranju, naj bi trajali vsaj do konca marca 2022, v vsakem primeru pa do ugotovitve, da je kriza, povezana s koronavirusom, končana. Dodatno bo svet poskrbel tudi za refinanciranje glavnic zapadlih vrednostnih papirjev iz programa PEPP vsaj do konca leta 2023. 

Svet ECB je še sporočil, da bo še naprej izvajal tudi vse druge denarne ukrepe, potrebne za zagotavljanje likvidnosti v evrskem območju, vključno z dolgoročnimi operacijami refinanciranja, ki so namenjene za pomoč bankam pri njihovem kreditiranju gospodarstva in prebivalstva. ECB še napoveduje, da ostaja odprta za nadaljnje prilagoditve vseh svojih inštrumentov, če bo to potrebno.

Vir: Delo