Lagardova kljub vojni v Ukrajini pričakuje rast v območju evra

21.3.2022

Christine Lagarde16

Evropska centralna banka (ECB) po besedah njene predsednice Christine Lagarde kljub vojni v Ukrajini pričakuje rast obsega bruto domačega proizvoda v državah z evrom, poroča STA. Vojna bo sicer imela posledice za območje evra, vendar pa ECB tudi po najbolj črnem scenariju pričakuje gospodarsko rast, je danes v Parizu dejala Lagardova.

"Trenutno ne vidimo elementov stagnacije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na konferenci v organizaciji francoskega inštituta Montaigne dejala Lagardova. Meni sicer, da bo vojna vplivala na rast v območju evra, stopnja inflacije se bo zvišala, zaupanje podjetij in potrošnikov pa zmanjšalo.

"Glede na okrevanje, ki je potekalo, ne vidimo stagnacije gospodarstva v letu 2022, ne v letu 2023 in ne v letu 2024," je dodala. Svetovno gospodarstvo je okrevalo po pandemiji covida-19, preden je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino.

V začetku tega meseca je ECB zmanjšala obete za rast v evrskem območju, saj pričakuje, da bo vojna okrevanje upočasnila. Zvišala je tudi obete glede inflacije.

Vir: STA