Svetovna banka občutno poslabšala napoved rasti svetovnega BDP

7.6.2022

navzdol36

Svetovna banka je oklestila napoved rasti svetovnega gospodarstva, poroča STA. Potem ko je januarja pričakovala, da bo rast svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP) letos 4,1-odstotna, zdaj pričakuje, da bo dosegla 2,9 odstotka. Poslabšanje je posledica ruske invazije na Ukrajino, ki je povzročila resno škodo, so navedli v organizaciji s sedežem Washingtonu.

"Svetovno gospodarstvo bo po pričakovanjih po začetnem okrevanju po svetovni recesiji doživelo najbolj intenzivno upočasnitev rasti v več kot 80 letih," so predstavniki Svetovne banke zapisali v poročilu o svetovnih gospodarskih obetih, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Do upočasnjevanja okrevanja svetovnega gospodarstva prihaja, potem ko je svetovni BDP lansko leto sklenil s 5,7-odstotno rastjo. Pred tem je bilo svetovno gospodarstvo na udaru pandemije covida-19.

Zdaj krivuljo znižujejo vojna v Ukrajini in sankcije Zahoda zoper Rusijo, ki je vojno začela. Posledično je namreč prišlo do velikega skoka cen žit, olja in goriva. Razmere dodatno zaostrujejo zapiranje gospodarstva na Kitajskem zaradi koronavirusa, nadaljnje motnje v dobavnih verigah in tveganje za stagflacijo.

Mnoge države se bodo težko izognile recesiji, je posvaril predsednik Svetovne banke David Malpass. Najbolj naj bi bile na udaru države s srednje visokim in nizkim bruto nacionalnim dohodkom.

Poročilo Svetovne banke vidi nekatere vzporednice z obdobjem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V nasprotju s tistim časom pa je ameriški dolar močan, prav tako so v solidnem položaju osrednje finančne institucije.

Banka sicer odsvetuje reševanje inflacijskih pritiskov z regulacijo cen ali omejitvami izvoza. Treba je spodbujati proizvodnjo in se izogibati trgovinskim omejitvam, je poudaril Malpass.

Svetovna banka je napoved gospodarske rasti ZDA za letos znižala za 1,2 odstotne točke na 2,5 odstotka, Kitajske pa za 0,8 odstotne točke na 4,3 odstotka, kar je za drugo največje gospodarstvo na svetu zelo nizka številka. BDP območja evra naj bi se letos okrepil za 2,5 odstotka, Japonske pa za 1,7 odstotka. Rusko gospodarstvo naj bi medtem nazadovalo za 11,3 odstotka.

Vir: STA