Prihodnji teden prihajajo novi ukrepi za pomoč gospodarstvu

8.11.2022

Robert Golob5
Avtor: Tamino Petelinšek / STA

Vlada bo prihodnji teden potrdila nove ukrepe in usmeritve za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo. Prinesli bodo ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, obenem pa subvencije gospodarskim subjektom iz javnih sredstev. Ukrepi bodo začeli veljati 1. januarja, je v pogovoru za STA povedal predsednik vlade Robert Golob ter pojasnil: "Ukrepi so dvoplastni. Na eni strani je treba zagotoviti, da bodo cenovne ravni, po katerih se bo kupovalo plin in elektriko, za gospodarstvo primerljivi z ostalimi evropskimi državami ali pa celo bolj ugodni."

Na drugi strani pa gre po njegovih besedah za to, da se uporabi razpoložljiva javna sredstva za dodatno subvencijo gospodarskim subjektom - tistim, ki ne bodo imeli regulirane cene. Na eni strani bodo namreč nekatera podjetja iz segmenta malih in srednjih podjetij, ki bodo imela regulirane cene, na drugi strani pa bodo večji porabniki, ki bodo imeli evropsko potrjen sistem subvencij neposredno iz proračuna.

Eden od ukrepov je tudi subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo. "Ta je na eni strani namenjen za primer zaostrovanja energetske krize - če ne bo zaostrovanja oziroma če ostane vse enako, kot je danes, pa mogoče sploh ne bo potreben. Na drugi strani pa bi se lahko uporabil takrat, ko bi prišlo do razpada nabavnih verig, da bi na primer zmanjkalo čipov, in bi potem tudi v takem primeru za neko obdobje subvencionirali čakanje na domu z namenom, da se kolektivi ohranijo nedotaknjeni in ne pride do razpada kolektiva kot takega ter s tem težav pri ponovnem zagonu proizvodnje," je povedal premier.

Obenem je dejal, da je zaenkrat predvideno, da bo 80 odstotkov energije po znižani ceni, 20 odstotkov pa po tržni ceni. "S tem želimo na eni strani ne omejevati tistih, ki želijo delati in jim cene niso problematične, ker nekatere industrije dejansko niso občutljive na cenovni nivo, hkrati pa stimulirati industrije z manjšo dodano vrednostjo, da prilagodijo porabo sedanjim razmeram. Želimo torej tudi skozi cenovno politiko stimulirati industrijo, da prilagodi svoj obseg proizvodnje," je pojasnil.

STA bo celoten pogovor s predsednikom vlade objavila predvidoma v četrtek.

Vir besedila: STA