Management brez meja

12.3.2018
sasa mrak

»Zakaj disrupcija lastnega poslovnega modela? Ker želimo biti del ustvarjalcev sprememb in ne sledilci«, pravi Jarmila Plachá, direktorica češkega Škode DigiLab, ki digitalno transformacijo obrača v prid Škodi. Od sredine leta 2016, ko je ta avtomobilski gigant začel preko enotne platforme kreirati tisto, na kar se številna podjetja še pripravljajo, t. j. dejansko transformacijo, s holdingom osvajajo svet preko Izraela, Nemčije in Kitajske. Iz Češke, seveda. Zakaj Foxconn, največji proizvajalec elektronike, ki po svetu zaposluje kar 1,3 milijona ljudi, ustanovi v Pragi Foxconn DRC – Design & Research center?

Zato, da sami ustvarjajo transformacijo klasičnega proizvodnega giganta v storitveno in raziskovalno dejavnost, nam pove direktor Marek Krejza.

Microsoft v Pragi izvede do približno 15.000 ogledov letno na temo njihovega načina dela. V tej krasni stavbi, kjer lahko v »garaži« igraš bobne, sestankuješ v sejni sobi Aspen ob kaminu in idili zimskega dopusta, a nimaš svoje stalne mize četudi si direktor, dela pisana druščina posameznikov iz kar 52-ih držav. »Sodelovanje je naša vrednota«, nam povesta generalna direktorica Microsofta za Češko in Slovaško Biljana Weber in Primož Karlin, direktor marketinga in poslovanja. Sodelovalna in odprta kultura vplivata na uspešnost, še dodata. Zdaj tudi lažje dobijo dober kader. Češka ima namreč skoraj ničelno stopnjo brezposelnosti. Kadra ni več, industrija 4.0 pa ima po njihovih izračunih potencial v številki, ki je pri nas ne razumemo. Pri njih je vpeta v srčiko podjetja, pri čemer je CEO Microsofta Satya Nadella v podjetje prinesel popolnoma drugo filozofijo. In empatijo.

Kako jim je to uspelo? In kako uspeva Češki, smo spraševali tudi Miroslava Singerja, enega največjih strokovnjakov, ki je kar enajst let z delom v Češki narodni banki pomagal graditi uspeh te vzhodnoevropske države, nazadnje kot njen guverner. Češka brezposelnosti ne pozna, gospodarstvo raste, država se razvija. Na lestvici konkurenčnosti je pred nami za kar 17 mest. Uspešna privatizacija in prehod iz socializma v kapitalizem, ugodno okolje za investicije in stimulativni davki so prvi in največji razlogi za to, da se danes Češka lahko razvija iz klasične proizvodne ekonomije v ekonomijo znanja, start-upov in ustvarjalcev trendov. Če bo le uspela dobiti zadosti kadra.

Ko smo Singerja vprašali, kaj je tisto, kar jim pa vendarle manjka, je odgovoril – kadri. Ko smo enako vprašali Ondreja Malyja, namestnika ministra za industrijo in trgovino, nam je odgovoril – kadri. Vse drugo imamo. Nazadnje smo vprašali enako še generalno direktorico tam najmočnejšega združenja, Industrijske konfederacije, brez katere se novi zakoni v vladi ne morejo sprejeti, so nam odgovorili – kadri. Morda zamahnete z roko, a pri njih je to resen izziv. 

Sloveniji gre dobro. Radi smo samokritični, včasih premalo cenimo, kar dosežemo in kaj imamo. V osnovi gre tudi za precej veliko razliko v sami kulturi in odnosu do poslovne uspešnosti in ustvarjanja blaginje, mimogrede pove Brian Wardrop, Kanadčan, ki že 20 let preko kapitalskih skladov deluje tako na Češkem kot v Sloveniji. Ko se tako vprašamo, kaj pa nam manjka, je naštevanje precej daljše, zato je tudi resnih izzivov pred nami precej več kot pa pred Češko.

Management brez meja je nov projekt Združenja Manager in tako tudi ta delegacija. Z njim želimo odpirati meje posla, poslovne kulture, kulture družbe in najti primere, ko prihodnost poslovne disrupcije najde mesto v »tu in zdaj«. Delegacija na Češko v teh časih zato ne bi mogla biti bolj primerna. In njihove zgodbe bomo prinesli tudi k nam. Za naš »tu in zdaj«.

 

Saša Mrak, izvršna direktorica Združenja Manager