Inflacija v območju evra januarja s 5,1 odstotka znova rekordno visoka

2.2.2022

navzgor66
Gre za novo rekordno rast cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke.

Letna stopnja inflacije v območju z evrom je januarja znašala 5,1 odstotka, je danes prvo oceno objavil evropski statistični urad Eurostat. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za novo rekordno rast cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke. Decembra je bila letna stopnja inflacije petodstotna.

Eurostat pričakuje, da se je januarja letos glede na januar lani energija podražila za 28,6 odstotka, potem ko je bila decembra letna stopnja rasti cen energije 29,5 odstotka. Hrana, alkohol in tobak so se minuli mesec na letni ravni podražili za 3,6 odstotka (decembra za 3,2 odstotka), neenergetske industrijske dobrine za 2,3 odstotka (decembra za 2,9 odstotka) in storitve za 2,4 odstotka (toliko kot decembra).

Najvišjo letno inflacijo sta imeli januarja po podatkih, ki upoštevajo harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin HICP, vnovič Estonija in Litva, kjer so se cene zvišale za 11,7 in 12,2 odstotka. Sledile so Belgija in Slovaška (obe 8,5 odstotka), Latvija (7,7 odstotka) in Nizozemska (7,6 odstotka).

Mesečna stopnja inflacije v območju z evrom je medtem januarja znašala 0,3 odstotka.

Mesečna stopnja je bila najvišja na Slovaškem, znašala je 3,6 odstotka. Višja od odstotka je bila še v Litvi (1,8 odstotka).

Podatkov za Slovenijo še ni na voljo.

Evropska centralna banka (ECB) se zaenkrat še ni odločila za zvišanje obrestnih mer, da bi znižala rast cen, kot je to storila britanska centralna banka in napovedala ameriška centralna banka. Po zasedanju Sveta ECB sredi decembra je predsednica ECB Christine Lagarde dejala, da je zelo malo verjetno, da bo ECB v letu 2021 zvišala obrestne mere. ECB se je odločila, da bo najprej postopoma ukinila svoje spodbujevalne programe odkupa obveznic in se šele nato lotila obrestnih mer.

Vir: STA