Če delaš s srcem in slediš ciljem, lahko z zaupanjem in vztrajnostjo vse dosežeš 

5.2.2024

branko kipec4
Branko Franc Selak, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2023: »Prejeto priznanje za življenjsko delo na področju managementa je dokaz, če stvari delaš s srcem, lahko z vztrajnostjo, medsebojnim zaupanjem in ciljno usmerjenostjo dosežeš vse, kar si na svoji poti zadaš.« Foto: Borut Cvetko, Mediaspeed

Pridružiti se eminentni družbi nagrajencev, ki so pred menoj prejeli priznanje za življenjsko delo na področju managementa, mi je v izjemno čast in ponos. Zahvaljujem se Združenju Manager in izborni komisiji, ki me je prepoznala kot vodjo, ki je pustil svoj pečat v slovenskem gospodarskem okolju.

Uspeh ni rezultat, ki bi nastal čez noč. Je posledica trdega dela, predanosti, dolgih noči, odrekanj in mnogih skrbi. Za uspeh je potrebno vsak dan znova izkoristiti različne možnosti in priložnosti, ki se sčasoma sestavijo in ustvarijo rezultate.

Do uspehov, ki sem jih v svojem življenju dosegel, ne bi nikoli prišel, če me ne bi spremljala in podpirala družina in če ob meni ne bi stali sodelavci, ki so s svojim trudom, znanjem in vztrajnostjo k temu prispevali.

V več kot 55 letih dela v podjetju sem se naučil, da moraš kot vodja okrog sebe ustvariti ekipo, v katero imaš polno zaupanje in kateri lahko razdeliš odgovornosti. Okoli sebe sem gradil ekipo strokovnjakov na svojih področjih, zato smo se tudi odlično dopolnjevali. Vedno smo delovali kot velika družina, kjer smo se med seboj znali spoštovati in sprejemati medsebojno različnost. Tako smo se skupaj veselili uspehov, v kriznih trenutkih pa smo znali stopiti skupaj.

Pri vodenju podjetja in sodelavcev sem vedno sledil svojim načelom in vrednotam, po katerih živim še danes. Največ mi pomenijo medsebojno spoštovanje, vztrajnost, nezamerljivost in odgovornost. Zdi se mi, da so danes te vrednote v poslovnem in osebnem življenju premalokrat poudarjene. Zame je bila dana beseda enaka podpisani pogodbi.

Pri vsem kar delaš, je vedno potrebno spoštovati zgodovino in tradicijo, iz katere izhajaš, ter se zavedati pomembnosti današnjega trenutka. Ob zavedanju tega pa pogled in korak usmerjati naprej – v prihodnost, v nove izzive in rast. Za uspeh pa se je pomembno zavedati predvsem odgovornosti do podjetja, zaposlenih in ne nazadnje kupcev.

Ponosen sem, da smo bili na določenih področjih korak pred drugimi – prvi v svetu smo imeli CNC stroj za obdelavo kamna, prav tako smo bili med prvimi v svetu pri 3D modeliranju najzahtevnejših kamnoseških izdelkov (fontana v Solkanu). Ponosen sem tudi na naš prodor na tuje trge (Zimbabve, Irak, ZDA), na vstop v jahtni program že leta 2002 in na pridobitev poslov Hrama Sv. Save v Beogradu, Business parka na Dunaju, hotela Kempinski v Minsku in hotela Ritz-Carlton v Almatyju.

Nadvse pa sem ponosen tudi na to, da sta vodenje družinskega podjetja uspešno prevzela sinova Damijan in Tomaž, saj z vodenjem podjetja zagotavljata njegov jutrišnji uspeh.

Prejeto priznanje za življenjsko delo na področju managementa je dokaz, če stvari delaš s srcem, lahko z vztrajnostjo, medsebojnim zaupanjem in ciljno usmerjenostjo dosežeš vse, kar si na svoji poti zadaš.

 

Branko Franc Selak, dolgoletni direktor Marmorja Hotavlje in prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2023