Na pragu 30. obletnice Združenja Manager

28.3.2019
sasa mrak2

»V ozadju vsega je bila prikrita in podzavestna želja, da se v gospodarstvu in upravi uveljavita znanje in strokovnost nasproti 'družbenopolitični primernosti', učinkovitost poslovanja in tehnološki razvoj nasproti vseobvladujočemu voluntarizmu,« so besede Iva Marenka ob 15. obletnici združenja.

Skoraj 250 prisotnih je registrirala takratna verifikacijska komisija 18. maja 1989 v Cankarjevem domu. Tako se je začela zgodba današnjega Združenja Manager – z Ustanovnim občnim zborom Društva poslovodnih delavcev Slovenije. Za prvega predsednika so imenovali Iva Marenka, za generalnega sekretarja pa Sebastijana Piskarja.

Skoraj 250 naših današnjih članov je istega leta, torej trideset let nazaj, v istem času zaključevala prvi ali drugi razred osnovne šole, nekaj njih se je šele učilo prvih besed.

Letos se nas bo kar pet generacij, to je skoraj 1.200 članov, poklonilo tridesetletni tradiciji z njenimi vzponi kot tudi padci. Raznolikost in tradicijo, ki bogatita naše združenje, želimo ob tem jubileju združiti v vrednotah. Čeprav so te del našega vsakdana, o njih beremo malodane povsod, opozarjamo, kako pomembne so itd., želimo, da ob jubileju skupaj izberemo tiste vrednote managerjev in voditeljev danes, za katere verjamemo, da so ključne pri našem delu za blaginjo vseh jutri. Z vašim glasom želimo preteklim 30 letom delovanja združenja dati popotnico za naprej. Da vzore polagamo v upe.

Bogomir Strašek je letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo. Prejemnik tega najvišjega priznanje je zaradi izjemnih rezultatov in zgodbe o podjetju, okolju in ljudeh, zaradi predanosti, vztrajnosti, odgovornosti in trdne osebnostne drže. Vodenje je prevzel pri 26-ih letih, s podjetjem je povezan že 47 let. Njihova poslovna politika sloni na njihovi poslovni kulturi, ki izhaja iz samospoštovanja. Spoštovanje je ena njegovih temeljnih vrednot. Podjetje ima danes 97 odstotkov proizvodnih procesov avtomatiziranih in robotiziranih. Odkar so pred desetimi leti kupili prve robote pa do danes, so povečali število zaposlenih za več kot 50 odstotkov, plače pa podvojili. Dodana vrednost na zaposlenega presega 115.000 eur.

Vzore, ki jih piše zgodovina generacije z Bogomirjem Straškom, Jožico Rejec, lansko prejemnico tega priznanja, in Alešem Mižigojem, prav tako prejemnikom tega priznanja, ki se je letos pri devetdesetih letih upokojil, ter ostalimi prejemniki, polagamo v upe, ki jih pišejo mladi managerji. Ti so in bodo vzori za naslednje generacije. Letošnji finalisti za priznanje Mladi manager, Filip Remškar, Peter Smole, in Igor Verstovšek, prejemnik tega priznanja, so v po govorih, na soočenju v živo na Masters decembrskem dogodku in preko dolgega procesa izbora, ki poleg rezultatov pomembno vključuje tudi odnos do zaposlenih in voditeljsko držo, pokazali, da se vrednote dobrih managerjev in voditeljev ne spreminjajo veliko. »Veliki voditelji navdihujejo ljudi in to želim doseči tudi sam. V poslu me poganja neuničljiva vera, da lahko s sodelovanjem dosežemo več in tako prispevamo k trajnostnemu razvoju družbe,« pravi Filip Remškar. Igor Verstovšek njihovo podjetje primerja z družino. »Uporabiti možgane 450 zaposlenih je nekaj, česar ne moreš kupiti, prebrati ali najti na internetu,« je za Dnevnik povedal Peter Smole. Posel, kot dodaja, niso številke in stroji, temveč ljudje.

Zgodba posla je, kot radi pravimo, zgodba ljudi. A če bi vas vprašali, katere so tiste ključne vrednote managerjev in voditeljev za boljši jutri, kaj podpira slogan Dobri rezultati, na pravi način, bi vsi našteli iste? Konec maja, ko bomo praznovali, jih bomo. Hvala vsem, ki ste oddali svoj glas. Se vidimo 29. maja v Cankarjevem domu.