Vasle: ECB bo s prilagoditvijo denarne politike stabilizirala inflacijo

11.3.2022

Bostjan Vasle11

Svet Evropske centralne banke (ECB) je ob solidni gospodarski aktivnosti, vse širše osnovani inflaciji in povečanju negotovosti v četrtek prilagodil denarno politiko. "Tako bomo zagotovili, da se bo inflacija na srednji rok stabilizirala pri ciljnih dveh odstotkih," je danes odločitev sveta ECB pospremil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Vasle je v sporočilu za javnost izpostavil tri ključne poudarke odločitve sveta ECB - da ohranijo vse možnosti ukrepanja, da postopoma znižajo mesečne neto nakupe vrednostnih papirjev v okviru rednega programa odkupovanja obveznic (APP) in z njimi, če bodo razmere dopuščale, v tretjem četrtletju zaključijo, in da ključne obrestne mere postopno prilagodijo nekaj časa po zaključku nakupa vrednostnih papirjev.

Neto nakupi vrednostnih papirjev v okviru programa APP se bodo tako v drugem četrtletju izvajali v manjšem obsegu, kot so najavili decembra. V aprilu bodo neto nakupi znašali 40 milijard evrov, v maju 30 milijard evrov in v juniju 20 milijard evrov. V tretjem četrtletju naj bi se neto nakupi zaključili.

V luči povečane negotovosti je svet ECB prilagodil tudi časovnico spremembe obrestnih mer. "S to razširitvijo možnosti ukrepanja smo zagotovili, da bo zaključku neto nakupov čez nekaj časa sledila tudi prilagoditev obrestnih mer, vendar ne nujno v kratkem, kot je bilo predvideno do sedaj," je pojasnil Vasle.

Člani sveta ECB ob tem ostajajo pripravljeni prilagoditi vse njihove instrumente, da bi zagotovili, da se inflacija na srednji rok stabilizira pri dveh odstotkih.

Več: STA