Sreča spremlja pogumne

31.1.2020
Joze Mermal9

Sreča se zgodi, ko priložnost naleti na pripravljenost, je trdil že rimski filozof Seneca. Tudi sam verjamem, da je srečo potrebno oddelati. Najprej smela odločitev, nato pravilna izvedba, hkrati pa nenehno iskanje novih poslovnih modelov. Poleg tega so nepogrešljiva sestavina uspeha prilagajanje glede na družbene, gospodarske in okoljske razmere ter, seveda, odlična in zaupanja vredna ekipa. Vsi ti pogoji so bili na poti družbe BTC izpolnjeni.

Če bi moral obdobje 26-letnega vodenja družbe opisati z eno besedo, bi rekel: transformacija. Morda je bila 'sreča', da sem leta 1978 kot pripravnik vstopil v takratna Javna skladišča, a zagotovo sta trdo delo in pogum tlakovala mojo pot ter vzporedno razvoj sodobne, odprte družbe BTC. Ob tem lahko kot študijski primer transformacije izpostavim BTC City Ljubljana. Z veliko mero vizije, poslovne drznosti in odprtosti za spremembe nam je uspelo iz degradiranega prostora skladišč ustvariti enkraten, mednarodno prepoznaven gospodarski prostor. Ta je danes harmonija različnih vsebin ter priložnosti za naložbe in inovativne poslovne rešitve, tudi poligon za testiranje najsodobnejših tehnologij, in z ABC pospeševalnikom generator inovativnih podjetniških zgodb.

Najbolj pa sem ponosen na to, da se je družba BTC ves čas zavzemala za projekte, ki ne prinašajo dodane vrednosti le njej, pač pa širši družbi, okolju in prihodnjim generacijam. Verjamem, da je takšna usmeritev tudi v prihodnje prava za zasledovanje 'sreče' in uspeha tako za naše kot za številna druga podjetja.

Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC in prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2019