Slovenski BDP na prebivalca deset odstotkov pod povprečjem EU

23.3.2022

evri23

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je leta 2021 v Evropi gibal od 45 odstotkov pod povprečjem EU do 177 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem - znašal je 90 odstotkov povprečja, kar je eno odstotno točko več kot leto prej, poroča STA.

Podatki kažejo na precejšnje razlike med državami članicami EU po višini BDP na prebivalca, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat. Najvišje ravni med 27 opazovanimi državami sta leta 2021 dosegala Luksemburg in Irska, ki sta povprečje EU presegala za 177 in 121 odstotkov.

S precejšnjim zaostankom sledijo Danska (33 odstotkov nad povprečjem), Nizozemska (32 odstotkov nad povprečjem), Švedska (23 odstotkov nad povprečjem) in Belgija (22 odstotkov nad povprečjem).

Visoke številke v Luksemburgu so po mnenju statistikov posledica dejstva, da je v državi zaposlenih veliko število tujcev in tako prispevajo k njenemu BDP, niso pa njeni rezidenti in se njihova potrošnja evidentira v nacionalnih računih držav, kjer imajo stalno bivališče. Visoko raven BDP na prebivalca na Irskem pa je mogoče deloma razložiti s prisotnostjo velikih multinacionalnih podjetij z intelektualno lastnino.

Na drugi strani lestvice so najnižji BDP na prebivalca zabeležile Bolgarija (45 odstotkov pod povprečjem), Grčija (35 odstotkov pod povprečjem), Slovaška (32 odstotkov pod povprečjem) in Hrvaška (30 odstotkov pod povprečjem).

Slovenija je položaj na lestvici lani izboljšala za eno odstotno točko in za povprečjem EU zaostala za deset odstotkov.

Vir: STA