Zagonska podjetja v Srednji in Vzhodni Evropi v letu 2022 ostajajo močna

7.11.2022

Slika15

Dealroom, Google for Startups, Atomico in Credo Ventures so objavili poročilo o zagonskih podjetjih v Srednji in Vzhodni Evropi. Med ključnimi ugotovitvami so navedli, da so zagonska podjetja iz te regije odporna in nadpovprečna v ustvarjanju dodane vrednosti.

Priporočamo branje poročila in čestitamo Dealroom, Google for Startups, Atomico ter Credo Ventures za pripravo. Posebej nas zanimajo ugotovitve, povezane s Slovenijo in Hrvaško, kjer Nlaw tudi posluje.

Vrednost celotnega kapitala slovenskih web3 zagonskih podjetij znaša 427 milijonov EUR, kar je drugi največji tovrstni ekosistem v regiji za vodečo Estonijo z 1,3 milijarde EUR. Poročilo Ljubljano omenja kot eno izmed rastočih središč in izpostavlja BirdbuddyJuicy Marbles, Leanpay in PredictLeads. V Ljubljani je več kot 600 zagonskih podjetij, ki skupaj predstavljajo vrednost celotnega kapitala v višini 2,1 milijarde EUR, v letu 2022 pa so zbrala 71 milijonov EUR svežega kapitala. Slovenski ustanovitelji očitno niso bili zadovoljni s poslovnim okoljem. Zagonska podjetja, ki po vrednostni celotnega kapitala predstavljajo 0,7 milijarde EUR, sicer ohranjajo svoje sedeže v Sloveniji, vendar so podjetja slovenskih ustanoviteljev s celotno vrednostjo kapitala 1,4 milijarde EUR svoj dom našla v tujini. Slovenska zagonska podjetja so aktivno zaposlovala in ustvarila več kot 50 delovnih mest na vsak milijon EUR zbranega kapitala

Tudi Hrvaška preživlja odlično leto! Zvezdniški Rimac je najprej zbral 120 milijonov EUR kapitala za rast, nato pa še 500 milijonov EUR v seriji D (kdo bi si mislil, da bo sedež Bugattija na Hrvaškem?)! Če izključimo mega-dokapitalizacije, so hrvaška zagonska podjetja zbrala več kot 550 milijonov EUR tveganega kapitala, s tem pa je Hrvaška sedma največja država v regiji po temu kazalniku. Poročilo omenja Revuto in RMRK kot hrvaški web3 zagonski podjetji z največjim potencialom. V zadnjem letu je vrednost celotnega kapitala hrvaških zagonskih podjetij zrasla za 15,7 - krat, večjo rast od Hrvaške pa je dosegla le Litva z 16,6 - krat. Hrvaški podjetniki so se bolj nagibali k ohranjanju sedežev svojih podjetij doma, saj so podjetja z 3,1 miljarde EUR vrednosti celotnega kapitala ostala doma, podjetja z 1,6 miljarde EUR vrednosti celotnega kapitala pa so se preselila v tujino. Hrvaška zagonska podjetja so skupaj v letu 2022 zbrala 865 milijonov EUR tveganega kapitala. S tem je bila Hrvaška tretja najuspešnejša država v regiji in je zaostala le za Estonijo in Češko. Hrvaška zagonska podjetja so raje zaposlovala v tujini, saj so na vsak milijon zbranega kapitala doma zaposlila le okoli 10 delavcev.

Leto 2022 je še eno uspešno leto za zagonska podjetja v Sloveniji in na Hrvaškem. Pričakujemo, da bo v letu 2023 v obeh državah vzpostavljenhih še več skladov tveganega kapitala in napovedujemo nadaljno rast zagonskih podjetij.

Verjamemo v nadaljevanje bikovega trenda tveganega kapitala!

 

Ta prispevek je bil prvotno objavljen v angleškem jeziku »Startups in the CEE remain strong in 2022«.