Delova primerjava obdavčitve plač: Slovenci bolj obdavčeni od Nemcev

12.8.2022

Nemcija7

Razlike v obdavčitvi plač med Slovenijo in Nemčijo so že zdaj zelo velike, a se bodo v prihodnje še povečale, saj v Sloveniji v sklopu davčnih sprememb prihodnje leto ne bo prilagoditev dohodninske lestvice, Nemčija pa bo spreminjala prav to, poroča Delo.

"V Nemčiji ima posameznik na leto razpoložljivih vsaj 11 tisoč evrov davčnih olajšav, ki se lahko v primeru družinske dohodnine in vzdrževanih družinskih članov povzpnejo na več kot 23 tisoč evrov. V Sloveniji lahko zaposleni z dvema otrokoma uveljavlja do 9750 evrov olajšav," so zapisali v Delu.

Primerjava z Nemčijo pokaže, da so v Sloveniji zaposleni opazno bolj obdavčeni, saj pri 2000 evrih bruto plače posameznik v Sloveniji prejme 1323 evrov neto, v Nemčiji pa okoli 1436 evrov. Še večja razlika se pojavi, če upoštevamo bonuse za dva vzdrževana otroka. V tem primeru je neto izplačilo v Sloveniji 1437 evrov, v Nemčiji pa lahko presega 1600 evrov.

Izračunali so tudi, da pri dva tisoč evrih bruto plače posameznik v Sloveniji na leto državi plača 2815 evrov dohodnine, Nemec z enako plačo pa le 1869 evrov.

Več v Delu