ZM podpira akcijo ZA transparentnost plač – s preglednimi plačnimi izpiski

27.5.2021

transparentnost plac2

SBC – Klub slovenskih podjetnikov, Združenje Manager, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornice Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, AmCham in Zavod Mladi podjetnik so se skupaj odločili za novo akcijo ZA transparentnost plač – s preglednimi plačnimi izpiski. Cilji so trije:
- da zaposleni s 6 ključnimi podatki na vrhu plačnih izpiskov hitro ugotovijo, koliko so pravzaprav zaslužili v celoti, koliko od tega so plačali davkov in prispevkov, koliko pa so prejeli neto plače;
- da hitro ugotovijo, koliko so prispevali vsak mesec za bodočo pokojnino, koliko pa za zdravstvo;
- da hitro ugotovijo, koliko so prejeli vsak mesec povračil za prevoz in prehrano.

Namen akcije, katere pobudnik je SBC, je dvigovati zavest o tem, kolikšen del plače zaposleni zaslužijo v celoti in koliko od zasluženega prejmejo v obliki neto plače na svoj osebni račun. Takšen prikaz plače je v interesu tako delavcev kot delodajalcev. Pogosto se namreč zgodi, da zaposleni ne vedo, koliko v resnici zaslužijo oziroma koliko za njihovo plačo nameni podjetje (celoten znesek plače z vsemi prispevki in davki). Plačni izpiski so polni številk, zato pogosto pogledajo le prihodek na osebnem računu. Posledično je tudi zavedanje, koliko zaposleni plačujejo za posamezne javne storitve, slabo.

Več o akciji