Poudarek na raznolikosti zdaj med krizo? Da.

13.11.2020

Petra Wagner2
Petra Wagner, vodja prodaje za modern work za regijo CEE, Microsoft

Zakaj poudarek raznolikosti in vključevanju prav zdaj, ko nas pestijo bolj osnovni poslovni izzivi, kako preživeti do konca leta, kako zagotoviti plače in poravnati vse obveznosti. Ko se sprašujemo, katere investicije, naj zamaknemo in kje še lahko znižamo stroške.

Zakaj naj zdaj razmišljamo še o tem? Zato, ker na hitro in popolnoma na novo oblikujemo kulturo in spreminjamo osnovne vzorce načina življenja. Tudi v poslovnem okolju s sodelavci, partnerji in dobavitelji soustvarjamo novo kulturo dela, kjer je varna tehnologija temelj vsakršne komunikacije, sodelovanja in razvoja podjetja v novi realnosti. Le s sprejemanjem raznolikosti med nami pa lahko, tudi v novem načinu z oddaljenimi dostopi do delovnih mest, vzpostavimo odnose, združimo različne izkušnje ter ustvarjamo novo, drugačno in hkrati boljšo prihodnost.

Ali če uporabim besede Petra Druckerja, ker kultura poje strategijo za zajtrk. Kultura pa se prav zdaj na novo vzpostavlja in zato je nujno, da ji posvetimo pozornost.

V okviru Združenja Manager smo skupaj z Lucijo Sajevec, Diano Jecič in Petrom Mlakarjem ter mnogimi konstruktivno kritičnimi posamezniki in predstavniki relevantnih institucij strnili 10 načel raznolikosti, ki temeljijo na sodelovanju, vključevanju in enakosti ljudi pri delu.

Načela raznolikosti so namenjena razumevanju, vzpostavljanju pristopa in uporabi v praksi ter napredovanju v različnih slovenskih organizacijah, pretežno gospodarskih. Model, ki izhaja iz 10-ih načel uveljavljanja raznolikosti, naj omogoči napredek, ki ga je možno pri delovanju organizacij spremljati in spodbujati v korist vseh zainteresiranih strani. Načela neposredno in posredno vplivajo na uveljavljanje raznolikosti v praksi.

Da pa ne bomo ostali samo na teoretični ravni oblikovanja kulture v podjetjih, smo izdelali tudi orodje za samooceno, digitalni vprašalnik, pripomoček za uvajanje načel v podjetjih. Vabljeni, da ga izpolnite.

Želimo si, da bi model 10-ih načel postal orodje, ki bi ga v organizacijah ves čas uporabljali in na ta način gradili uspehe, ki temeljijo na raznolikosti.

Odgovorno in trajnostno voditeljstvo se najbolj pokaže v kriznih časih, ko se kultura gradi na novo in ko proaktivno soustvarjamo za danes in za jutri.

Petra Wagner, članica delovne skupine za raznolikost pri Sekciji mladih managerjev in vodja prodaje za modern work za regijo CEE v Microsoftu