Januarja rast prihodka od prodaje storitev

29.3.2022

navzgor2

Prihodek od prodaje storitev je bil januarja za 1,1 odstotka višji kot decembra in za 23,8 odstotka višji kot januarja lani, poroča STA. Na mesečni ravni je bila rast najvišja v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, na letni pa v gostinstvu, je danes objavil državni statistični urad.

Prihodek od prodaje storitev se je januarja na mesečni ravni najbolj zvišal v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 9,6 odstotka). Višji je bil tudi v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 1,6 odstotka).

V vseh preostalih skupinah storitvenih dejavnosti pa je bil nižji: v poslovanju z nepremičninami za 15,8 odstotka, v dejavnosti promet in skladiščenje ter v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih za po en odstotek ter v gostinstvu za 0,5 odstotka.

K zvišanju prihodka od prodaje storitev glede na lanski januar so prispevale vse opazovane skupine storitvenih dejavnosti. Rast je bil najvišja v gostinstvu, za 228,1 odstotka, pri čemer je bil prihodek višji tako v nastanitvenih storitvah kot v dejavnosti strežba jedi in pijač.

Prihodek pri poslovanju z nepremičninami se je povečal za 31,1 odstotka, v dejavnosti promet in skladiščenje za 19,1 odstotka, v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih za 18,3 odstotka, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih za 13,7 odstotka ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih za 9,4 odstotka.

Vir: STA