Ocena četrtletne gospodarske rasti območja z evrom zvišana na 0,6 odstotka

8.6.2022

navzgor106

Evropski statistični urad Eurostat je zvišal oceno gospodarske rasti v območju z evrom v prvem četrtletju, poroča STA. Po sezonsko prilagojenih podatkih je bila ta 0,6-odstotna, potem ko je druga ocena kazala na 0,3-odstotno rast, prva pa na 0,2-odstotno. Rast v EU je bila na četrtletni ravni 0,7-odstotna, kaže danes objavljena tretja ocena Eurostata.

Na letni ravni se je bruto domači proizvod v prvem trimesečju po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom okrepil za 5,4 odstotka, v EU pa je bila rast 5,6-odstotna.

V zadnjem lanskem četrtletju se je bruto domači proizvod v območju z evrom na četrtletni ravni okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka. Na letni ravni je bila rast v zadnjem lanskem trimesečju 4,7- oz. 4,9-odstotna.

Izdatki gospodinjstev so se v prvem letošnjem četrtletju v območju z evrom znižali za 0,7 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka, potem ko je bil padec tako v območju z evrom kot v celotni uniji v zadnjem lanskem četrtletju 0,3-odstoten.

Javni izdatki so bili v prvem letošnjem četrtletju tako v območju z evrom kot EU nižji za 0,3 odstotka, medtem ko so se v zadnjem lanskem četrtletju v območju z evrom znižali za 0,4 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka.

Izvoz se je v prvem četrtletju tako v območju z evrom kot v EU povečal za 0,4 odstotka, uvoz pa se je v območju z evrom znižal za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka.

Kot je še sporočil Eurostat, je v prvem četrtletju število zaposlenih oseb v območju z evrom na četrtletni ravni zraslo za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka. Na letni ravni je bila rast 2,9- oz 2,8.odstotna.

Po sezonsko prilagojenih podatkih je bilo po Eurostatovi oceni v prvem četrtletju v EU zaposlenih 212 milijonov ljudi, od tega 162,9 milijona v območju z evrom.

Vir: STA