Finance: Kaj so glavna tveganja za poslovanje v 2022

21.12.2021

2023
Preverite, katerih 10 dejavnikov bi po mnenju Financ lahko upočasnilo gospodarsko okrevanje v letu 2022.

Domače in mednarodne institucije, ki pripravljajo gospodarske napovedi, predvidevajo, da bo leto 2022 prineslo nadaljnje gospodarsko okrevanje. Vendar pa v svojih napovedih tudi opozarjajo na številna tveganja.

1. Nadaljnji potek covidne pandemije
Največja neznanka ostaja, kako se bo pandemija covida-19 razvijala v letu 2022. Proti koncu letošnjega leta se je število okužb znova povečalo, novo negotovost pa je vnesla v Južni Afriki potrjena virusna različica omikron.

2. Trošenje gospodinjstev
Gospodarsko okrevanje je v veliko državah, tudi v Sloveniji, močno odvisno od porabe gospodinjstev. Strokovnjaki v splošnem ocenjujejo, da se bo z nadaljnjim okrevanjem izboljšalo razpoloženje gospodinjstev in bo to peljalo do sproščanja zadržane porabe oziroma prihrankov.

3. Motnje v dobaviteljskih verigah
Podjetja povsod po svetu poročajo o pomanjkanju surovin, polizdelkov in polprevodnikov, zato utegne biti gospodarsko okrevanje slabše od napovedanega.

4. Počasnejša gospodarska rast na Kitajskem
Kitajska rast je že manjša od visokih ravni izpred nekaj let in tudi napovedi za v prihodnje so skromnejše, kot jih je svetovna ekonomija vajena.

5. Geopolitične napetosti med Kitajsko, ZDA in EU
Napetosti med Kitajsko, ZDA in Evropsko unijo bi se lahko še okrepile, že zdaj pa temeljijo na različnih vprašanjih, od kitajskega odnosa do človekovih pravic do vprašanja intelektualnih pravic za različno tehnologijo ter različnih trgovinskih in naložbenih vprašanj.

6. Povišane cene energentov
Pomembno vprašanje je, ali se bo nadaljevalo pomanjkanje energentov in posledično visoke cene ter kako 
se bo gibala cena surove nafte.

7. Pasti rastoče inflacije
Bojazen je, da bi se inflacijska pričakovanja utirila in bi inflacija postala bolj strukturna, to pa bi lahko peljalo v inflacijsko spiralo. 

8. Denarna politika glavnih centralnih bank
Glavna dilema je, kdaj in kako zategovati denarno politiko, da ne bi s prehitrim zaostrovanjem centralne banke otežile okrevanje.

9. Posledice podnebnih sprememb
Ekonomisti svarijo, da se krepi pojavnost različnih naravnih nesreč, kot so suša, poplave, naravni požari, močni vetrovi, kar ima negativne učinke v bilancah zavarovalnic, na prehransko varnost in inflacijske pritiske.

10. Kibernetski napadi
Po nekaterih ocenah bodo stroški kibernetskega kriminala letos presegli 5.300 milijard evrov, trend pa se bo nadaljeval tudi v 2022.

Več v Financah