Evroskupina: Evropsko gospodarstvo bo čutilo posledice vojne v Ukrajini

14.3.2022

Andrej Sircelj9
Finančni ministri držav območja evra, med njimi tudi finančni minister Andrej Šircelj, so v Bruslju razpravljali o izvajanju fiskalne politike za leto 2023, pri čemer je razpravo zaznamovala ruska agresija nad Ukrajino in njene morebitne posledice za evropsko gospodarstvo.

Vojna v Ukrajini bo imela posledice za rast evropskega gospodarstva, je v Bruslju danes dejal šef evroskupine Paschal Donohoe, poroča STA. Spričo povečane negotovosti je zato treba ostati prožen pri odzivanju na spremenjene okoliščine, je opozoril po koncu zasedanja finančnih ministrov območja z evrom.

Kot je dejal predsedujoči evroskupini Donohoe, je gospodarske posledice te vojne občutiti po vsej Evropi. "Ta kriza bo vplivala na rast," je dejal po koncu zasedanja. Med drugim že vpliva na dobavne verige in na dvig cen energije na raven, ki predstavlja izziv za gospodinjstva in podjetja.

Vendar pa se je območje z evrom "s tem novim preizkusom soočilo v dobri formi", ob močnem gospodarskem okrevanju po pandemiji covida-19, je dodal.

Evroskupina je danes sprejela izjavo o fiskalnih smernicah za leto 2023, v kateri med drugim ugotavlja, da so temelji gospodarstva območja z evrom trdni, vendar pa se je negotovost močno povečala.

Ključno sporočilo pri tem je, da moramo glede na negotovosti in tveganja ostati "agilni in prožni" pri odzivanju, pri čemer so članice območja pripravljene, da prilagodijo svoje politike spreminjajočim se okoliščinam, je povedal Donohoe. Evroskupina bo pri tem v prihodnjih tednih in mesecih tesno sodelovala z Evropsko komisijo, je zatrdil.

Več: STA