Podjetja v krču zaradi višjih cen energentov

6.12.2021

industrijska proizvodnja14
Brez državne pomoči se utegnejo podjetja soočiti z manjšo konkurenčnostjo na izvoznih trgih ter manjšimi vlaganji v razvoj in investicije.

Ogromne podražitve energentov bodo tista podjetja, ki imajo večje deleže stroška energentov v prodaji, močno udarila, najbolj marca in aprila 2022, opozdarjajo gospodarstveniki. Da bi preprečili najhujše, želijo pomoč države in predlagajo, da bi jim ta povrnila polovico povišanja stroškov, kar bi jo lahko stalo dobrih 100 milijonov evrov.

Z januarjem, ko podjetjem potečejo letne pogodbe z dobavitelji in bodo začele veljati nove cene energije, se bo električna energija podražila tudi za 400 ali 600 odstotkov, izpostavlja Izidor Krivec iz Celjskih mesnin: "Ti stroški se zajedajo v dobiček, požrli bodo ves investicijski in razvojni kapital podjetij ter povzročili likvidnostno motjo, zaradi katerih bi nekatera podjetja lahko celo propadla. Upam, da nam bodo pristojni organi pomagali."

Če pomoči ne bo, se utegnejo podjetja soočiti z likvidnostnimi težavami, manjšo konkurenčnostjo na izvoznih trgih ter manjšimi vlaganji v razvoj in investicije.

Več v Delu in na N1