Aprila izboljšanje gospodarskega razpoloženja

22.4.2022

navzgor92

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je aprila izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je znašala 4,3 odstotne točke, kar je za 2,7 odstotne točke višje kot marca in za 4,8 odstotne točke višje kot aprila lani. Najbolj se je izboljšalo razpoloženje v storitvenih dejavnostih, je, kot poroča STA, sporočil državni statistični urad.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih se je aprila v mesečni primerjavi zvišala za 1,3 odstotne točke. Kazalnik zaupanja med potrošniki se je okrepil za 1,1 odstotne točke, kazalnik zaupanja v trgovini na drobno pa za 0,6 odstotne točke.

Vpliv kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu je bil medtem negativen, in sicer za 0,1 oziroma 0,2 odstotne točke.

Podobno se gibljejo kazalniki v medletni primerjavi. Na letni ravni so k rasti višje vrednosti kazalnikov zaupanja v storitvenih dejavnostih prispevale 5,9 odstotne točke, v trgovini na drobno se je kazalnik zaupanja okrepil za 1,1 odstotne točke, v gradbeništvu pa za 0,3 odstotne točke.

Negativno pa sta vplivala upada vrednosti v predelovalnih dejavnostih za 1,9 odstotne točke in med potrošniki za 0,5 odstotne točke.

Statistični urad je v ločeni statistiki o poslovnih tendencah navedel, da se je vrednost kazalnika zaupanja na mesečni ravni zvišala le v trgovini in storitvenih dejavnostih. Glavni omejitveni dejavnik v predelovalnih dejavnostih je bil pomanjkanje surovin, v trgovini konkurenca v sektorju, v gradbeništvu visoki stroški materiala in v storitvah pomanjkanje delovne sile.

Zaupanje v predelovalnih dejavnostih je aprila ostalo enako kot mesec prej, glede na lanski april pa je vrednost kazalnika zaupanja nižja za pet odstotnih točk, a ob tem še vedno višja od dolgoletnega povprečja.

Podjetja med glavnimi ovirami izpostavljajo pomanjkanje surovin in negotove gospodarske razmere, nekaj pa jih kot oviro navaja tudi pomanjkanje usposobljenih delavcev. Glede vlaganj v letošnjem letu večina podjetij predvideva, da bodo ta višja kot lani.

Zaupanje v trgovini na drobno je bilo aprila višje, kazalnik zaupanja se je v mesečni primerjavi okrepil za 12 odstotnih točk, na letni ravni pa za 22 odstotnih točk, višji je tudi od dolgoletnega povprečja. Dejavnost so sicer najpogosteje omejevali konkurenca v sektorju, visoki stroški dela in majhno povpraševanje, podjetja pa so navajala tudi druge negativne vplive, med drugim epidemijo, vojno v Ukrajini, negotovost ipd.

V gradbeništvu je bila vrednost kazalnika zaupanja za štiri odstotne točke nižja kot marca, v letni primerjavi pa za pet odstotnih točk višja. Za 32 odstotnih točk je bila medtem vrednost višja od dolgoletnega povprečja. Daleč največ podjetij je kot glavni omejitveni dejavnik navedlo visoke stroške materiala, sledila sta pomanjkanje usposobljenih delavcev in pomanjkanje materiala.

Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih se je na mesečni ravni zvišal za pet odstotnih točk, v primerjavi z lanskim aprilom in dolgoletnim povprečjem pa je bil višji za 20 oz. devet odstotnih točk. Najpogosteje sta te dejavnosti omejevala dejavnika pomanjkanje delovne sile in nezadostno povpraševanje.

Vir: STA