UMAR in Banka Slovenije opozarjata na slabše gospodarske obete v drugi polovici leta

16.8.2022

navzdol45
Razlogi za slabše obete so velika negotovost, povezana z vojno v Ukrajini, energetska oskrba in inflacija.

V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) in na Banki Slovenije (BS) ob podatku o nadaljevanju krepke rasti BDP v drugem letošnjem četrtletju opozarjajo na poslabšane obete za drugo polovico leta zaradi velike negotovosti, povezane z vojno v Ukrajini, energetsko oskrbo in inflacijo. V BS so še poudarili, da se znižujejo pričakovanja glede gospodarske rasti v prihodnjem letu.

"V prihodnjih mesecih bo na gospodarska gibanja v Sloveniji in evropskem prostoru ključno vplivala velika negotovost, povezana s potekom vojne v Ukrajini ter odzivom gospodarstev in politik na morebitne težave v preskrbi z energenti in blaženje draginje. S tem so povezana tveganja za dlje trajajočo visoko inflacijo, zlasti v povezavi z visokimi cenami energentov in hrane, ter zaostrovanje monetarne politike," je v sporočilu za javnost zapisala namestnica direktorice Umarja Alenka Kajzer. Kot negativno tveganje je omenila še morebitno vnovično poslabšanje epidemioloških razmer v Sloveniji in po svetu. Umar bo sicer jesensko gospodarsko napoved objavil v drugi polovici septembra. Več na STA

"V drugem letošnjem četrtletju se je v skladu s pričakovanji Banke Slovenije nadaljevala visoka rast gospodarske aktivnosti," pa so sporočili iz te institucije. A se ob visoki inflaciji, oteženem dostopu do energentov in surovin ter zmanjševanju zaupanja med podjetji in potrošniki znižujejo pričakovanja glede gospodarske rasti v prihodnjem letu. Obeti glede gospodarske rasti v prihodnjih četrtletjih so ob nadaljevanju ruske vojaške agresije namreč manj spodbudni. Več na STA