Blaž Strle: BE-terna smo ljudje

11.1.2021

Blaz Strle foto Ziga Intihar2
Blaž Strle, direktor družbe BE-terna in finalist za priznanje Mladi manager 2020
Foto: Žiga Intihar

V BE-terni skrbimo drug za drugega, veliko vlagamo v osebni in karierni razvoj. Verjamemo, da lahko vsak posameznik doseže največ, če maksimalno izkoristi svoje talente in to, kar je - naš slogan je namreč BE-You. Po drugi strani slogan »Ekipa je najpomembnejša!« zveni lepo, skoraj romantično. Pot do vrhunske ekipe pa je v resnici posuta s trdim delom, trnjem in na trenutke z grenkim priokusom. Treba je izbrati prave ljudi, posledično moraš nekatere tudi umakniti. To niso neznanci, z nekaterimi si preživel več čudovitih let. Poplačilo pride kasneje, ko postaneš del uigranega orkestra, ki lahko odigra katerokoli naključno pesem.

Work-life balance se sliši sijajno, vendar se vprašajte, koliko uspešnih startup-ov poznate, kjer so si ustanovitelji 'vzeli na easy'? S podjetjem živim 24/7, druge poti ne poznam. Delam to, v kar verjamem, in vse, kar delam, želim delati dobro. Ne spim, ker se mi zdi, da gremo prepočasi, presežki se zgodijo na robu, ne v sredini.

'Leadership style' je utopija, pristopa ne moreš ukalupit. Podjetje se razvija, situacije so različne, različni so ljudje …, učiš se in prilagajaš. Včasih ne smeš dati več kot le ključe, drugič cilje, tretjič 'korenček', naslednjič 'palico', včasih je ventil treba priviti, drugič sprostiti. Vse s ciljem, da bomo jutri boljši, kot smo bili danes.

Trajnost postaja realnost. Ne vem, ali je razlog, da se staram ali da gledam na svet iz perspektive starša. Ko sem bil mlad in glavni 'petelinček', sem razmišljal le o sebi in svojem uspehu. Z leti zrasteš in spregledaš, da se svet ne vrti okrog tebe. Za lepo življenje in prihodnost je treba skrbeti za celotno okolje. Ampak to ni črka na papirju (ali pravilnik v omari), črke pišejo pisatelji, novinarji, pravniki. To je, kako živiš. Verjamem, da bi morali biti in tudi bomo še boljši.

Nominacija za mladega mangerja leta mi pomeni priznanje sodelavcev in stroke, da delam dobro - tudi šef kdaj potrebuje pohvalo. Pri svojem delu pogosto ne vidim doprinosa, na koncu dneva so vsi uspehi rezultat dela drugih. Poskušam 'prati posodo', da ostanem v kondiciji, ampak sem vedno več v pretoplem nadzornem stolpu. Hvala sodelavcem za nominacijo in zagon, vedno se bom trudil delati dobro in s polno predanostjo.

Blaž Strle, direktor družbe BE-terna in finalist za priznanje Mladi manager 2020