Dejan Turk: Najboljši vodje so pristni

30.5.2021

Dejan Turk1
Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in A1 Srbija ter nekdanji predsednik Združenja Manager

"Težko bi zanikal, da dogodki zadnjega leta niso vplivali name. Svoje delovno okolje sem prestavil v domačo pisarno, s sodelavci sem najpogosteje komuniciral prek digitalnih orodij, pristnega stika z zaposlenimi praktično ni bilo. Za uspešnejše poslovanje smo vzpostavili nove procese, iskali nove prodajne poti, tudi veliko improvizirali.

V kriznih časih še bolj do izraza pride način vodenja. Ta lahko določa, ali bomo takrat uspešni ali ne. Kot zagovornik odkrite komunikacije vzpostavljam empatično okolje, želim biti vzor sodelavcem. Ostajam pristen in resničen. Na nešteto primerih se je potrdilo, da to pozitivno vpliva na ekipo. Izredno pomembno je motiviranje zaposlenih, spodbujanje njihove rasti, jim omogočati razvoj kreativnosti in inovativnosti. Edina omejitev pri tem je lahko le domišljija.

Pomembno je vzpostaviti zavedanje, da delamo na dolgi rok. Tako ostanemo ciljno usmerjeni, vključujemo nove trende in z zanimanjem pričakujemo inovacije, ki bodo definirale jutri.

Hkrati pa ne smemo pozabiti, da imamo vodje nadzor nad igro. Uspešen vodja je tisti, ki ima dober pregled nad trenutnim dogajanjem, hkrati pa oblikuje sliko prihodnosti, ki navdihuje druge, da vztrajajo. Osnovno pravilo igre je zaupanje v ekipo in posameznika, opolnomočenje je ena od osnovnih sestavin uspešne organizacije.

V prihodnje bomo morali dati še večji poudarek na odprtosti – odnosov, komunikacije, razmišljanja. Odločitve bomo morali sprejemati še hitreje, pa čeprav kdaj na podlagi nepopolnih informacij.

Ob hitrem napredku pa bomo morali ohraniti občutek za ravnovesje med digitalnim in resničnim svetom. Še vedno namreč živimo slednjega, pa čeprav z vedno večji vplivom digitalnih elementov."

Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in A1 Srbija