Pomanjkanje kadrov in materialov ovirata hitro rast

14.7.2021

kovinska industrija2
V kovinski industriji deluje 3488 podjetij, ki skupaj zagotavljajo delo več kot 62.000 zaposlenim.

Trg za večino podjetij slovenske kovinske industrije raste bolje od pričakovanj, a imajo podjetja težave s pomanjkanjem usposobljenih kadrov in z zagotavljanjem vhodnih materialov, poroča Delo. Kovinska industrija je sicer lani ustvarila 8,8 milijarde evrov prihodkov oziroma 29 odstotkov realizacije predelovalnih dejavnosti, prihodki panoge pa so v lanskem epidemičnem letu upadli za desetino.

Aleš Bizjak, ki vodi žiriški Poclain Hydraulics, pravi, da povpraševanje po njihovih izdelkih močno narašča, to pa se bo predvidoma nadaljevalo tudi v letu 2022. Zato Bizjak glede na lani pričakuje okoli 30-odstotno rast, s čimer bi presegli tudi rekordni leti 2018 in 2019. Pri tem jih najbolj skrbi, ali bodo lahko zaradi pomanjkanja kadra zadostili povečanemu povpraševanju. Razloga sta dva: šibak lokalni bazen razpoložljive delovne sile in nerazumno dolgi administrativni postopki pri zaposlovanju tujcev, saj na dovoljenje čakajo tudi tri do štiri mesece.

Andrej Poklič, direktor zreškega podjetja GKN Driveline Slovenija, pa izpostavlja posledice natrganih logističnih verig, ki se kažejo v nepredvidljivih dobavah, zlasti iz Azije. Zaradi tega končni proizvajalci avtomobilov ustavljajo svoje montažne procese, to pa njim, dobaviteljem, povzroča preglavice pri organizaciji lastne proizvodnje in logističnih procesov.

Več v Delu