Vsak osmi delovno aktivni v Sloveniji tujec

6.4.2022

zavod RS za zaposlovanje4

Zavod RS za zaposlovanje zaradi strukturnih neskladij na trgu dela zaznava velik porast vlog na področju zaposlovanja tujcev, poroča STA. Potem ko je lani zabeležil rekordnih 54.000 vlog, jih bo letos po napovedi še več. Po zadnjih podatkih, dostopnih za januar letos, tuji delavci predstavljajo skoraj osmino delovno aktivnih v Sloveniji.

Zaradi velikega zanimanja delodajalcev za tujo delovno silo - domače namreč primanjkuje in tudi brezposelnost je na eni najnižjih ravni v zgodovini - zavod beleži velik naval tujih delavcev.

Potem ko so že lani našteli 4000 več vlog za delovna dovoljenja in soglasja za enotno dovoljenje kot leta 2019, ko je bil zabeležen prejšnji rekord, se priliv nadaljuje. Na zavodu so tako v prvih treh mesecih letos prejeli že 15.000 vlog za delovna dovoljenja in soglasja za enotno dovoljenje, kar je 29,6 odstotka več kot v enakem obdobju 2021, so zapisali v pregledu aktualnih podatkov s trga dela.

Lani je sicer zavod izdal 46.264 delovnih dovoljenj in soglasij oz. 26,7 odstotka več kot v letu 2020, trend rasti pa se nadaljuje tudi v letošnjem letu, ko je bilo izdanih 11.284 delovnih dovoljenj in soglasij, kar v letni primerjavi predstavlja 28,9-odstotno rast.

V letu 2021 je bilo največ dovoljenj in soglasij izdanih delodajalcem iz gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, prometa in skladiščenja, gostinstva in trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil. "Večinoma gre za delovna mesta na terenu in pod težjimi delovnimi pogoji, za katera je težje najti kandidate med domačimi iskalci zaposlitve," so izpostavili na zavodu.

Najbolj intenzivno se je tako zaposlovalo zidarje (20,9 odstotka vseh izdanih dovoljenj in soglasij), voznike težkih tovornjakov in vlačilcev (13,4 odstotka) in varilcev (10,4 odstotka).

Največ tujih delavcev prihaja iz bližnjih držav; lani jih je bila skoraj polovica iz Bone in Hercegovine (45,7 odstotka), sledijo pa državljani Kosova, Srbije, Severne Makedonije, Ruske federacije, Turčije, Ukrajine, Kitajske in Črne gore.

Vir: STA