Preverili smo, kaj delodajalcem prinaša in kako jih obremenjuje po poplavah sprejeta interventna novela

9.8.2023

zakon2
Država bo čakanje na delo subvencionirala do konca oktobra, s sklepom lahko subvencioniranje tudi podaljša, ukrep za prostovoljstvo in višjo silo velja do konca leta.

Čakanje na delo, nadomestilo plač za višjo silo, neobdavčena solidarnostna pomoč, solidarnostni ponedeljek. To so ključne novitete za podjetja, zapisane v noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN), ki so jih poslanci po burni razpravi glede solidarnostnega ponedeljka soglasno sprejeli. Poglejmo podrobnosti.

  • Kot je država med koronskimi prekinitvami gospodarske aktivnosti subvencionirala čakanje na delo, tako ga bo sofinancirala zaradi nedavnih poplav. A če je bilo sofinanciranje v času korone 100-odstotno, bo sofinanciranje tokrat 80-odstotno, namenjeno pa bo tako neposredno kot posredno v poplavah prizadetim podjetjem. Ukrep bo veljal do 31. oktobra 2023, vlada ga lahko s sklepom podaljša, a najdlje do 31. decembra 2023.
  • Če delavec zaradi poplav ne more opravljati dela, bo država sofinancirala nadomestilo njegove plače v višini 80 odstotkov za ves čas, ko bodo izpolnjene okoliščine višje sile oziroma najdlje do konca leta. Država bo izplačana nadomestila v celoti povrnila delodajalcem pod pogojem, da podjetje letos ne bo kupilo lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev in ne bo izplačalo dobička in poslovodstvu nagrad.
  • Prostovoljci, ki odpravljajo posledice poplav v okviru prostovoljske organizacije, imajo pravico do plačane odsotnosti z dela največ sedem delovnih dni. Država bo izplačana nadomestila plač za prostovoljce povrnila v celoti. Ukrep velja do konca leta.
  • Ponedeljek, 14. avgusta, bo solidarnosten. Poslanci so namreč potrdili vladno pobudo, zapisano v dopolnitvah zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Kaj to pomeni za podjetja? Če bodo zaposleni v ponedeljek delali, jim morajo delodajalci izplačati zakonsko predpisane dodatke za delo na praznik.

Vir: DZ RS