Dr. Vita Godec: Vse se da, če se le hoče

16.2.2024

vita2
Dr. Vita Godec, prejemnica priznanja Artemida 2023: »Ključno za preboj »steklenega stropa«, za kar Združenje Manager podarja priznanje Artemida, je bilo pri meni verjetno to, da me je v življenju vedno zanimalo preveč stvari, da bi postala strokovnjak le za eno.«

Če bi mi kdo pred dobrimi desetimi leti rekel, da bom leta 2022 prevzela vodenje farmacevtskega podjetja, bi se mu najbrž prešerno nasmejala. Vse od otroštva sem želela postati raziskovalka in tako sem prvih 7 let svoje kariere preživela predvsem v akademskih vodah. Vendar me je prvo pravo sodelovanje z gospodarstvom, ki sem ga doživela šele na postdoktorskem študiju v tujini, povleklo v farmacijo. Od leta 2015 delam v Lenisu, slovenskem podjetju, kjer skrbimo za oskrbo trgov južne in vzhodne Evrope s posebnimi skupinami zdravil, primarno za področja infektologije, nevrologije, onkologije in nefrologije. Skupaj z več kot 50 strokovnjaki skrbimo, da je na naših majhnih, a regulatorno kompleksnih trgih na voljo več kot 300 različnih zdravil.

Ključno za preboj »steklenega stropa«, za kar Združenje Manager podarja priznanje Artemida, je bilo pri meni verjetno to, da me je v življenju vedno zanimalo preveč stvari, da bi postala strokovnjak le za eno. Sem pa zato odlična generalistka, kar se mi retrospektivno zdi pomembna osebnostna lastnost dobrega vodje velikega tima ali podjetja. Podjetje sem v tem času spoznala praktično do kosti. Bila sem vztrajna in nisem odnehala pred ovirami oziroma izzivi, ki jih ni bilo malo. Hkrati sem si z dobrim delom in prevzemanjem odgovornosti izborila proste roke pri optimizaciji poslovnih procesov, digitalizaciji podjetja in upravljanju s kadri, saj se mi zdijo dobri odnosi in sodelovanje ključ do uspešne ekipe in s tem uspešnega podjetja.

Poleg izvrstnih sodelavcev in prilagodljivega urnika v službi pa imam izjemno močno podporo tudi doma. Kot sem izpostavila v govoru ob prejemu nagrade, je to še posebej pomembno, ko so v igri majhni otroci. Pri njih se v bistvu vse začne (in konča, kadar so veliko bolni, sedaj smo ravno v takšnem začaranem obdobju!). Ob bližajočem 8. marcu naj kot mamica dveh deklet opomnim, da jih ne smemo več vzgajati le v tradicionalno »lepe in pridne«, temveč tudi v pogumne, pametne, močne in vztrajne. V to, da lahko postanejo karkoli.

Priznanje Artemida jemljem kot priznanje vzorništva, da se bo še več žensk opogumilo in vztrajalo na karierni poti. Kljub primerljivim številkam pri izobrazbi in sposobnostih, se največji karierni razkorak med spoloma (nepresenetljivo) zgodi ravno med 25 in 40 letom, ko se pari odločajo za družine in večjo vlogo doma že tradicionalno prevzamemo ženske. Če želimo raznolike ekipe, ki so dokazano uspešnejše, je treba vzpostaviti boljše podporno okolje za vse, kar vključuje med drugim tudi prilagodljiv urnik in lokacijo dela in seveda kakovostno in dostopno varstvo za otroke. Pa nikar ne pozabimo na optimizem: vse se da, če se le hoče.

 

Dr. Vita Godec, direktorica družbe Lenis farmacevtika in prejemnica priznanja Artemida 2023