Dušan Mramor za N1: V politiki prevladuje populizem, in to nas tudi veliko stane

6.12.2021

Observatorij 2022 24
Vsaka stranka ljudem daje tisto, kar bi radi danes, ne pa tisto, kar bi bilo potrebno, da bi bili na dolgi rok uspešna, konkurenčna in sodobna država, pravi Dušan Mramor, predsednik Observatorija Združenja Manager, v intervjuju za N1.

Glavni izziv Slovenije je, da se ne ukvarjamo s prihodnostjo in da politika podleže kratkoročnim všečnim ukrepom. Vsaka stranka daje ljudem "tisto, kar bi radi danes, ne pa tisto, kar bi bilo potrebno, da bi bili na dolgi rok uspešna, konkurenčna in sodobna država," pravi prof. dr. Dušan Mramor, predsednik Observatorija Združenja Manager, v intervjuju za N1.

Poudarja, da se nam pokojninska računica za prihodnja desetletja, če želimo ohraniti enake pravice, enostavno ne izide, zato je treba ukrepati zdaj. Ob tem našo družbo čakajo velike spremembe, kot so razogljičenje, digitalizacija, tudi tveganje epidemij nalezljivih bolezni je vedno večje. Ob trenutni visoki zadolženosti bi nas vsak šok potegnil v dolžniško past, ko bodo strukturne spremembe precej hitrejše in boleče, še dodaja glavni avtor akcijskega načrta za višjo rast produktivnosti in blaginje, v okviru katerega je z ekipo ekonomistov in strokovnjakov drugih področij pripravil ukrepe za skladen dolgoročni razvoj slovenskega gospodarstva in družbe.

V intervjuju preberite še, da bi morali v Sloveniji prej vstopiti in kasneje oditi s trga dela, da je 'lepotno tekmovanje' strank porabilo vse rezerve ib da izziv predstavlja tudi dejstvo, da so upokojenci vse močnejša volilna baza. Spregovoril je tudi o pozitivnih premikih na področju infrastrukturnih naložb, ki jih je predvidel akcijski načrt, o ceni razogljičenja in koristih digitalizacije, ki bi jih morala podjetja sama prepoznati.

Več na N1