Inflacija je začasna, tveganja pa prinašajo predvsem pritiski povišanja plač

18.10.2021

Banka Slovenije2
V razpravi 'Inflacija v luči epidemije – kaj lahko pričakujemo?', ki jo je gostila Banka Slovenije, so sodelovali (od leve proti desni) direktor Statističnega urada RS Tomaž Smrekar, podpredsednik Združenja Manager Andrej Božič, direktorica Urada za makroekonomske analize in razvoj Maja Bednaš, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani Marko Pahor in direktorica Analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten.

Inflacija je začasna, tveganja pa prinašajo predvsem pritiski povišanja plač, so v današnji razpravi Banka Slovenije z naslovom 'Inflacija v luči epidemije - kaj lahko pričakujemo?' ugotavljali sogovorniki, med katerimi je bil tudi podpredsednik Združenja Manager Andrej Božič.

"Pomanjkanje delovne sile se nadaljuje in lahko vpliva na rast plač. Da se ne ustvari inflacijskih pritiskov, je treba dvigniti produktivnost," je izpostavila Maja Bednaš, direktorica Urad RS za makroekonomske analize in razvoj.

Božič je dodal, da se pritiski na dvig plač že čutijo: "Epidemija je prinesla tudi to, da vrsta ljudi ni več pripravljena delati za dosedanjo plačo." Meni, da lahko podjetja na to odgovorijo s hitro digitalizacijo, pri čemer je najpomembnejši inženirski kader, ki ga je treba dobro plačati - tudi zato se je zavzel za uvedbo socialne kapice.

"Z davčnimi in drugimi ukrepi bomo morali omogočiti, da bodo ljudje ob razumnem prihodku imeli tudi neto izplen dovolj velik, sicer se bodo selili na tuje ali pa bodo stroški tako visoki, da jih podjetja ne bodo prenesla," je dejal Božič.

Več v Delu in Financah