Povprečna plača junija realno nižja za skoraj dva odstotka

22.8.2022

evri56

Povprečna bruto plača v Sloveniji je junija znašala 2007,64 evra, kar je nominalno 0,9 odstotka več, realno pa 1,8 odstotka manj kot maja, poroča STA. Povprečna neto plača je bila s 1307,61 evra nominalno za 0,8 odstotka višja, realno pa 1,9 odstotka nižja, je danes objavil državni statistični urad.

Povprečna mesečna plača za prvo polletje letos je bila nominalno podobna plači za prvo polletje lani - v bruto znesku je bila nižja za 0,2 odstotka, v neto znesku pa višja za 0,8 odstotka, realno pa je bila nižja, in sicer v bruto znesku za 7,0 odstotka in v neto znesku za 6,1 odstotka.

Povprečna bruto plača je bila junija v javnem in zasebnem sektorju nominalno višja (za 0,9 odstotka), realno pa nižja (za 1,8 odstotka) od plače za maj. V institucionalnem sektorju država, ki je del javnega sektorja, je bila nominalno višja za 2,5 odstotka, realno pa nižja za 0,2 odstotka.

V prvem polletju se je glede na enako obdobje lani povprečna bruto plača v zasebnem sektorju nominalno zvišala za 5,7 odstotka, realno pa znižala za 1,5 odstotka. V javnem sektorju pa se je nominalno znižala za 8,6 odstotka, realno pa za 14,8 odstotka. V institucionalnem sektorju država je bila nominalno nižja za 11,6 odstotka in realno za 17,6 odstotka. "Na omenjeno gibanje plače so vplivali predvsem ukrepi, povezani z epidemijo covida-19, ki so veljali v prvem polletju 2021," pojasnjuje statistični urad.

Povprečna bruto plača se je junija v primerjavi z majem nominalno najbolj zvišala v dejavnosti rudarstvo, za 8,2 odstotka, najbolj znižala pa v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, za 10,2 odstotka, in sicer predvsem zaradi nižjih izrednih izplačil.

Realno je bila bruto plača višja od plače za maj le v dejavnosti rudarstvo (za 5,4 odstotka), dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti (za 5,2 odstotka) ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 0,7 odstotka).

Povprečna bruto plača je bila najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, znašala je 2932,32 evra.

Vir: STA