Tjaša Redek: "Ključ do uspeha in blaginje je uspešno gospodarstvo"

4.7.2022

IMG 1047
Višja bo produktivnost in večja bo dodana vrednost, višje bodo plače in večja bo blaginja, poudarja Tjaša Redek, soavtorica akcijskega načrta za večjo blaginjo v Sloveniji.

Višja bo produktivnost in večja bo dodana vrednost (povprečni Slovenec na delovno uro ustvari slabih 46 dolarjev, kar je le 83 % evropskega povprečja in le dobrih 65 % avstrijskega povprečja), višje bodo plače in večja bo blaginja, pojasnjuje Tjaša Redek, soavtorica akcijskega načrta za večjo blaginjo v Sloveniji, v članku v Sobotni prilogi Dela.

Bistveno vprašanje, s katerim bi se morala ukvarjati družba, je zato, kako zagotoviti višje neto plače in s tem višjo blaginjo za vse. To si zagotovo zaslužijo tisti, ki se s težavo prebijajo iz meseca v mesec, pa tudi tisti, ki so ključni odločevalci, ustvarjalci, inovatorji, piše Redekova in dodaja: "Zato potrebujemo uspešno, moderno, konkurenčno gospodarstvo, ki temelji na znanju, močnih blagovnih znamkah, vpetosti v mednarodne verige vrednosti, razvoju lastnih, inovativnih, tehnološko naprednih proizvodov in storitev."

Potrebujemo torej večjo pogačo: "Prerazdeljevanje enako majhne pogače pa pomeni, da bomo kot družba še vedno zaostajali, ostali enako (ne)razviti" oz. bomo enaki v revščini.

Celoten članek preberite tu.

Celoten akcijski načrt za večjo blaginjo v Sloveniji je na voljo tu.