Ženske v poslovnem svetu

8.3.2023

Zenske v poslovnem svetu 3

Na dan žena so bile gostje v oddaji Studio ob 17.00 na Radiu Slovenija naše članice, managerke, ki so uspele v poslovnem svetu:
  - Vojka Ravbar, namestnica glavne izvršne direktorice v SKB banki;
  - Medeja Lončar, direktorica družbe Siemens v Sloveniji, Zagrebu in Beogradu;
  - Tina Novak Kač, partnerka v družbi za iskanje kadrov Competo;
  - Sarah Jezernik Konovšek, predsednica sekcije managerk pri Združenju Manager;
  - Maja Fesel Kamenik, psihologinja in magistrica managmenta.

Pogovarjale so se o razlikah med spoloma v poslovnem svetu, zakaj je tako malo žensk na vodilnih položajih, o plačnih vrzelih med spoloma, o kvotah in pa tudi o konkretnih osebnih zgodbah ter rešitvah.
Ali še vedno velja, da je ženska ženski največji volk oziroma če se je stanje medsebojne podpore že izboljšalo, so vse potrdile, da je bil v zadnjih letih opažen velik preskok in da je med ženskami mnogo več podpore, koristnega mreženja ter mentoriranja. Pri tem so izpostavile dobro prakso mentorskega programa Združenja Manager in pomen nagrade Artemida, ki javno izpostavi ženske, ki so že prebile stekleni strop.

Nekaj nasvetov in misli, ki so jih izpostavile:

• Glede plač: izhodišča pri plačah so enaka, nadalje pa se znajo moški bolje pogajati in dosežejo višje plače, saj ponavadi managerske niso točno določene. Ženske, ki želijo voditi, morajo tako posebno pozornost nameniti pridobivanju kompetenc na področju pogajanj in ne zanemariti moči neformalnega mreženja.
  • Glede prihodnosti: prihodnost bo tehnološka in že danes je v tehnološkem svetu velika ekonomska moč. V njem pa bo brez spodbujanja žensk za te poklice občutno manj managerk tudi na vodilnih položajih.
  • Glede mentoriranja: voditi moramo z zgledom in zgledi uspešnih žensk bodo dali motivacijo mlajšim, da si bodo upale in pa predvsem verjele, da se je vredno se potruditi in iti korak dlje.

Vse gostje pa se strinjajo: še več se moramo neformalno družiti, se povezovati in medsebojno podpirati.

Vabljeni k poslušanju posnetka pogovora v Studiu ob 17.00.

posnetek