Medeja Lončar o zaupanju, opolnomočenju in prevzemanju odgovornosti

30.1.2021

Medeja Loncar10
Medeja Lončar je predsednica Združenja Manager in direktorica Siemensa Slovenija ter predsednica uprave Siemensa Hrvaška.

Eden od večjih izzivov v korona času je bilo nenehno spreminjanje in prilagajanje načinov vodenja, pravi Medeja Lončar, predsednica Združenja Manager in direktorica Siemensa Slovenija ter predsednica uprave Siemensa Hrvaška: "Nujna je dobra in predvsem ustrezna komunikacija na vseh ravneh. Z odločnimi potezami si je treba zagotoviti zaupanje zaposlenih in jim sočasno zaupati, jih opolnomočiti, da bodo tudi sami znali opraviti nalogo in prevzeti del odgovornosti."

Med krizo se je, kot meni, pokazala tudi velika soodvisnost sistemov v državi: "Če želimo biti uspešni, morajo biti vsi ti sistemi uravnoteženi. Zato se mi zdi pomembno, da ne gledamo samo na kratkoročne dobičke v podjetjih. Na tem področju nas čaka še veliko dela, da bomo to razumeli. Pri tem vidim tudi svojo vlogo. Da kot vodja z izkušnjami, tudi iz tujine, pomagam osveščati in širiti ta pogled."

Lončar prav tako zagovarja uravnoteženost spolov na vodstvenih mestih: "Ne le zato, ker je prav, da smo enakopravni, ampak tudi raziskave kažejo, da so podjetja z uravnoteženo vodstveno strukturo, tako po spolu, starosti kot nacionalnosti, uspešnejša. So veliko bolj produktivna, kreativna in inovativna."

Več preberite v intervjuju za Novi tednik.