Lagardova: ECB ne pričakuje recesije v območju evra

24.5.2022

Christine Lagarde25

Evropska centralna banka (ECB) kljub vojni v Ukrajini v območju evra ne pričakuje recesije, je danes ob robu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu dejala predsednica ECB Christine Lagarde, poroča STA. Obenem je poudarila, da so pri vprašanju zviševanja obrestnih mer na mizi vse možnosti.

ECB ne bo hitela z zmanjševanjem denarne podpore evrskemu gospodarstvu, saj inflacijo trenutno podpihujejo dejavniki na strani ponudbe, je v pogovoru za Bloomberg TV, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, dejala Lagardova. "Mislim, da trenutno nismo v situaciji krepitve povpraševanja," je dejala. "Vsekakor gre za inflacijo, ki jo poganja stran ponudbe. V tej situaciji se moramo premikati v pravo smer, seveda, a nam ni treba hiteti in ne zganjati panike," je ocenila Lagardova.

V ponedeljek je prva dama ECB dejala, da je ta pripravljena na dvig obrestnih mer v juliju in septembru, ki bi pomenil konec negativne obrestne mere. Danes je poudarila, da so na mizi vse možnosti, tudi dvig obrestnih mer za več kot 0,25 odstotne točke na kateri od prihodnjih sej Sveta ECB.

"Ko nisi v negativnem območju, si lahko na ničli ali nekoliko nad njo," je dejala. "O tem se bomo odločali na osnovi naših projekcij, naših pričakovanj."

Sicer pa je pomirila, da recesije zaenkrat v območju z evrom ni na vidiku. Med drugim je izpostavila nizko brezposelnost, visoke prihranke gospodinjstev in pričakovano izredno močno poletno turistično sezono. Vsi ti dejavniki bodo nadoknadili šoke zaradi vojne in rekordne inflacije, je prepričana.

Vir: STA