Predlog PKP 7: najemnine, fiksni stroški in druge subvencije

4.12.2020

protikoronski ukrepi6

Predlog sedmega protikoronskega paketa pomoči je v obravnavi, kdaj ga bo vlada sprejela in kdaj o tem glasoval parlament, še ni povsem znano, bi pa to predvidoma moralo biti še v decembru, saj bo vlada morala podaljšati nekatere pomoči, ki jim konec leta poteče rok trajanja, oziroma bodo morali ukrepi veljati od 31. decembra 2020. Tokratni predlog zajema več kot 90 strani ukrepov, najpomembnejši za gospodarstvo pa so na naslednjih področjih:
1. najemnine poslovnih nepremičnin;
2. davki in izvršbe (d
avčna izvršba samo za nujne primere, katere koronapomoči bodo izvzete iz izvršbe, brez DDV na protikoronska cepiva in teste);
3. prisilno upokojevanje – z izjemo podaljšanja za največ tri leta;
4. skrajšan delovni čas in subvencije za čakanje na delo;
5. državna pomoč tudi za davčne dolžnike;
6. subvencioniranje nakupa hitrih testov;
7. nov odlog postopkov zaradi insolventnosti;
8. enkratni solidarnostni dodatek za družine z nizkimi dohodki.

Več v Financah

Finance ob tem še poročajo, da predlog #PKP7 ni dokončen in da so pomembni predlogi še v razpravi. Med temi je, da naj bi se omejitev subvencije za fiksne stroške na zaposlenega dvignila s tisoč na dva tisoč evrov. V predlogu še ni posebnih pomoči za najbolj prizadete dejavnosti, denimo športno, nekatere kulturne, industrijo srečanj, prav tako še ni dodelan odlog uveljavitve zakona o minimalni plači.