Petra Juvančič: Podvig za večjo konkurenčnost

24.5.2024

bbbbbbbb
Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager: » Odpravljamo se 'po dvig'. Po poti razvoja in napredka. To bo tudi temeljno vodilo mojega naslednjega mandata, pri čemer se članicam in članom upravnega odbora zahvaljujem za zaupanje za naše nadaljnje delo in sodelovanje v naslednjem štiriletnem obdobju.« Foto: Jan Čermelj

Spoštovane članice, spoštovani člani,

te dni mineva 35 let od ustanovitve Združenja Manager, ki je v vseh teh letih iz majhne ekipe vodstev velikih podjetij preraslo v veliko poslovno skupnost s skoraj 1300 članicami in člani. Danes je med nami tretjina managerk, skoraj polovica malih in srednjih podjetij, pridružujejo se nam tudi mladi, ki se pogumno lotevajo poslovne kariere s svojimi zagonskimi podjetji, in še bi lahko naštevali. Raznolika družba, ki nas združuje naše skupno poslanstvo: Z odgovornim voditeljstvom in strokovnim managementom do skupnega napredka.

Naše poslanstvo je soustvarjanje dobrih možnosti v okolju za poslovanje slovenskih podjetij, hkrati pa tudi napredek managerskega poklica. Oboje je nujno za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, kjer ima tako Slovenija svoje izzive v okviru EU kot tudi EU v globalni perspektivi. Zato smo bili v združenju pobudniki razprave, kako povečati produktivnost in s tem tudi izboljševati družbeno blaginjo, kar je bilo predmet dveh naših akcijskih načrtov. Dveh zelo kakovostnih dokumentov, pri katerih so sodelovali akademski strokovnjaki, številni managerji, ministrstvo za gospodarstvo in sta bila pozitivno sprejeta tudi v politiki. Pa vendar so premiki prepočasni, da bi lahko rekli, da smo kaj dlje od odlično zapisanih ukrepov. Kar pomeni, da bo potreben drugačen, sodobnejši in bolj povezovalen pristop na ravni celotne družbe, da bo glas razuma slišan in sprejemljiv tudi za druge družbene skupine. Tako se je rodil naš Podvig, s katerim želimo najprej nas same in potem tudi družbo kot tako spodbuditi, da bi se tudi k povprečju tradicionalno nagnjeni Slovenci znali ambiciozno in samozavestno dvigniti nad to sivino, obenem pa odgovorno in z močnim sodelovanjem Slovenijo spodbuditi v razvojno smer. Ob izzivih, ki so nam znani, brez tega ne bo šlo.

Odpravljamo se torej »po dvig«. Po poti razvoja in napredka. To bo tudi temeljno vodilo mojega naslednjega mandata, pri čemer se članicam in članom upravnega odbora zahvaljujem za zaupanje za naše nadaljnje delo in sodelovanje v naslednjem štiriletnem obdobju. Vse članice in člane pa vabim, da pomembno prelomnico ob naši 35. obletnici skupaj kot močna poslovna skupnost proslavimo na našem Managerskem kongresu 26. in 27. septembra.

Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager