Vlada bo predvidoma naslednji teden sprejela ukrepe glede energetske draginje

8.7.2022

energetska kriza6

Vlada bo danes po napovedih začela obravnavati predloge ukrepov za naslovitev vse višjih cen elektrike in plina, poroča STA. Medtem ko je sprejem ukrepov po dosedanjih izjavah pristojnih predviden prihodnji teden, naj bi danes vlada sprejela tudi priporočila za varčevanje z energijo.

Vlada se bo tako po četrtkovih pojasnilih gospodarskega ministra Matjaža Hana seznanila z ukrepi za naslovitev visokih cen elektrike in plina. Te jim bo predstavil infrastrukturni minister Bojan Kumer.

Sprejem ukrepov je po napovedih predviden naslednji teden, govora pa je bilo v zadnjih tednih tako o delni regulaciji cen kot o pomoči države najbolj ogroženim skupinam prebivalstva in podjetjem.

Odpira se tudi vprašanje morebitnega posega v dajatve, vlada pa bo sodeč po gradivih v obravnavi podaljšala veljavnost maksimalno znižanih trošarin na energente. Te je s 1. februarjem znižala prejšnja vlada, po vmesnem podaljšanju konec aprila pa bi se iztekle z 31. julijem.

Cene elektrike in plina že nekaj časa naraščajo, še večji skoki se zaradi izjemno visokih borznih cen predvidevajo v prihodnje. Velik izziv je tudi morebitna prekinitev dobav ruskega plina, obenem pa na strani povpraševanja še ni čutiti umirjanja.

V luči te negotovosti pred hladnejšim delom leta naj bi danes vlada sprejela tudi nekatera priporočila za varčevanje z energijo, s čimer bi tveganja vsaj malo zmanjšali tudi na strani porabe.

Vir: STA