Če gre podjetju dobro, moraš nagraditi sodelavce, saj nisi sam vsega ustvaril

12.1.2018
IMG 5455

Podjetje Oro met sestavlja mlad kader s povprečno starostjo 29 let, pri čemer se soočamo s skorajda ničelno fluktuacijo. A kljub temu se tudi pri nas zavedamo problema pomanjkanja kadra predvsem v luči nadaljnje širitve proizvodnje in povečanega obsega dela. Zato smo se odločili za intenzivno iskanje potencialnih sodelavcev v lokalnem okolju.

Sodelujemo s postojnsko srednjo in visoko šolo, minulo šolsko leto smo imeli kar 15 praktikantov. Najboljše štipendiramo. Sicer pa imamo ves čas vsaj štiri vajence. Tudi podjetja v skupini ORO si med seboj pomagamo, zgradili smo močno partnerstvo. Šolskemu centru Postojna smo pomagali ustanoviti izobraževalni center sodobnih tehnologij, v katerem bodo mentorji tako mlade kot učitelje usposabljali uporabljati CNC-stroje za obdelavo ter jim tako dali potrebna praktična znanja, ki jim sedaj primanjkujejo. To pomeni, da bomo v podjetjih po njihovem šolanju v proizvodnjo dobili že usposobljene mlade ljudi, kar je za orodjarska podjetja v regiji, kjer je potreb toliko, da bi lahko vsako leto zaposlili en razred mladih ljudi, velika dodana vrednost.

Poleg pridobivanja novega kadra pa se zavedamo tudi pomena ohranjanja talentov v podjetju. Če gre podjetju dobro, moraš nagraditi sodelavce, saj nisi ti sam tisti, ki si vse to ustvaril. Brez ekipe ne gre. Prizadevamo si gojiti dobre medsebojne odnose in sodelavce tudi pravilno stimulirati. Nudimo jim nadpovprečne plače in skrbimo za konstantno strokovno rast, kar vodi do dviga zavzetosti in lojalnosti zaposlenih, brez česar nam ne bi uspeli pisati tako odmevnih zgodb kot jih pišemo trenutno.

 

Jernej Pavlin, direktor podjetja Oro met in finalist za priznanje Mladi manager 2017