Pogovor z Managerjema leta 2022 na Škrabčevi domačiji

20.1.2023

23035X1

Pogovor z aktualnima managerjema leta Blažem Brodnjakom in Sabino Sobočan na Škrabčevi domačiji v Ribnici je vodila Petra Juvančič.

Uvodoma smo izvedeli, o čem sta sanjala kot otroka, da bosta postala v življenju: Blaž je želel biti biolog, za velik zgled mu je sir David Attenborough, Sabina pa učiteljica. Nato sta opisala svojo poslovno pot in se osredotočila na nastop funkcije v podjetjih, ki jih vodita. Ko je Blaž pričel voditi NLB, so si postavili ambiciozne cilje: "Vrnili smo se k strankam, šli na teren, se lotili strateškega podpiranja slovenskega gospodarstva in pridobili potreben kapital." Sabina pa je povedala svojo življenjsko izkušnjo prevzema družinskega podjetja in izpostavila, da je ključnega pomena pri družinskih prevzemih, da starejše generacije na eni točki v celoti spustijo vodenje in zaupajo svojim potomcem. Sabina je priznala, da je bil prevzem zahteven, tudi zato ker je gradbeništvo še vedno pretežno "moški posel", in je z nami delila izkušnje, kako velikokrat so jo prezrli. Zanjo je bila velika potrditev tudi to, da jo je v času predsedovanja EU francoski predsednik Macron kot edino Slovenko povabil v Pariz k podpisu deklaracije za podporo večje enakosti spolov na delovnem mestu.

Tako Blaž kot Sabina sta optimistična, pogumna in drzna - Blaž pravi, "da si je treba upati", Sabina pa "da se".

Kako ravnati z zaposlenimi? Sabina je povedala, da so njena vrata vedno odprta in je izpostavila pomen vključenosti sodelavcev v vseh procesih. Prav tako pa je poudarila, da moramo zaposlene vedno obravnavati najprej kot osebe in jim torej čestitati za rojstni dan, vedeti nekaj o njihovih družinah in jih obravnavati kot človeka, ne kot stroj. Blaž pa stavi na zaupanje: "Svojim zaposlenim dam vsa zakonsko upravičena pooblastila ter se v njihovo delo ne vtikam. Če se izkaže, da jim ne morem zaupati - potem preprosto ne gre."

V zaključnem delu pogovora pa sta se dotaknila aktualnega stanja in se strinjala z ukrepi, ki bi jih morala nasloviti slovenska politika: razbremenitev plač, napredna digitalizacija, potrebne reforme (davčna, pokojninska, zdravstvena). In kot je dejala Sabina: Ustvariti moramo konkurenčno poslovno okolje, ki bo privabilo tuje investitorje in obdržalo kvalitetno delovno silo ter jo tudi privabilo iz tujine. Od države zahtevam več podjetnosti, pa tudi to da se Slovenci začnemo bolj ceniti kot narod, ker smo izjemno sposobni in delavni." Blaž pa je zaključil, da je pred nami zgodovinska priložnost, ki se zgodi na vsakih sto let, ko se selijo nabavne verige: “Imamo vse potrebno, da iz tega pridemo kot zmagovalci, vendar pa je ključno pri tem, da država z reformami in drugimi zakonodajnimi spremembami ter ukrepi pomaga soustvarjati konkurenčno poslovno okolje.” Oba sogovornika se strinjata, da na svojih plečih nosimo odgovornost za prihodnost in zato je pomembno, kako delamo, ukrepamo in kaj govorimo.