40 ukrepov za digitalizacijo Slovenije

22.6.2021

digitalizacija strateski svet

Strateški svet za digitalizacijo, ki ga vodi Mark Boris Andrijanič in katerega članici sta tudi predsednica ZM Medeja Lončar in podpredsednica ZM Barbara Domicelj, je danes predstavil prvi paket ukrepov, ki bi pospešili digitalizacijo Slovenije. Med predlaganimi ukrepi so e-osebna izkaznica, digitalizirani postopki pridobivanja gradbenega dovoljenja, poenostavljeno poročanje podjetij državi, obvezni predmet informatike v osnovnih in srednjih šolah, boni za krepitev digitalnih veščin, pri katerih bo v začetku poudarek na starejši populaciji itd. Strateški svet je predlagal ukrepe, ki jih je mogoče hitro realizirati, kdaj se bo to dejansko zgodilo, pa morajo določiti posamezna ministrstva.

Slovenija na področju digitalizacije zaostaja za evropskim povprečjem. "Desi lestvica, ki meri digitalizanost gospodarstva in družbe, nas uvršča na 16. mesto v Evropi, kar je daleč za Estonijo, Finsko in Avstrijo. Medtem ko Slovenija poskuša nadoknaditi svoj zaostanek za evropskim povprečjem, ZDA in Kitajska povečujeta svojo tehnološko prednost pred Evropo. Globalna tehnološka prinaša izjemne priložnosti za majhne in agilne, a obenem ne prizanaša neodločnim in počasnim," je dejal Andrijanič, poroča Delo.

Ukrepi za gospodarstvo

Delovna skupina gospodarstva in podjetniškega okolja je med 60 ukrepi izbrala 8, ki so jih danes predstavili. Predlagajo poenostavitev poročanja podjetij državi, enotno elektronsko točko za subvencije, ureditev področja dela na daljavo, spodbujanje solastništva zaposlenih v startupih in drugih podjetjih, spodbujanje investicij v startupe, videoidentifikacijo za bančne kriptoračune, e-notarske storitve in pa ukrepe za privabljanje slovenskih in tujih strokovnjakov v Slovenijo (več na sliki levo).

Več v Delu in Financah