Inflacija januarja pri skoraj šestih odstotkih

7.2.2022

navzgor70

Letna inflacija je januarja dosegla 5,8 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke več kot decembra lani in največ po avgustu 2008, ko se je zaključevala večletna konjunktura pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo. Mesečna inflacija je bila januarja pri 0,4 odstotka, potem ko je bila decembra ničelna.

Povprečna 12-mesečna rast je bila januarja 2,4 odstotna, potem ko je bila povprečna letna rast v 2021 pri 1,9 odstotka.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ, 1,2 odstotne točke, prispevale višje cene naftnih derivatov. Tekoča goriva so se podražila za 11,9 odstotka, pogonska goriva in maziva za osebna vozila za 29,6 odstotka. Eno odstotno točko so k inflaciji prispevale podražitve elektrike, plina in drugih goriv, katerih cene so se zvišale za 15,4 odstotka. Z 0,8 odstotne točke so na letno inflacijo vplivale tudi višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Te so medletno narasle za 4,6 odstotka.

Na drugi strani je letno inflacijo za 0,2 odstotne točke blažila pocenitev izdelkov in storitev iz skupine komunikacije. Izdelki iz skupine so se pocenile za 4,4 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila januarja šestodstotna, kar je 0,9 odstotne točke več kot decembra. Povprečna 12-mesečna rast cen se je z dveh odstotkov dvignila na 2,6 odstotka. Mesečna rast cen po tem indeksu je bila 0,6-odstotna, decembra lani pa 0,1-odstotna.

Vir: STA