Osnutek predloga zakona o debirokratizaciji vključuje tudi socialno kapico

17.2.2021

Ivan Simic2
Maja lani ustanovljeni vladni strateški svet za debirokratizacijo vodi Ivan Simič.

Vladni strateški svet za debirokratizacijo je v koalicijsko usklajevanje poslal osnutek predloga zakona o debirokratizaciji, ki med drugim vključuje socialno kapico za plačilo prispevkov pri plači 6000 evrov bruto in ustanovitev registra predpisov.

Uvedba socialne kapice za plačilo prispevkov pri plači 6000 evrov bruto bi pomenila, da zaposleni z višjo plačo od tega zneska ne bi plačevali nič višjih prispevkov za socialno varnost kot tisti, ki imajo plačo šest tisoč evrov bruto. Nad tem zneskom bi se obračunavala le akontacija dohodnine.

Kot vsebino osnutka zakonskega predloga povzemata spletni portal Necenzurirano in Finance, vladni strateški svet predlaga tudi poenostavitev, da se plačilo s plačilno kartico šteje za negotovinsko plačilo, in ne za gotovinsko plačilo, kot je to zdaj zapisano v zakonu o davčnem potrjevanju računov. Račun bo končnemu kupcu prodajalec moral izdati le na njegovo zahtevo. Kupec blaga oziroma prejemnik storitve, ki bi račun plačal z gotovino, pa bi moral prevzeti račun in ga shraniti neposredno po odhodu iz poslovnega prostora ter ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega organa ali tržnega inšpektorata.

Predlog zakona o debirokratizaciji predvideva tudi, da bi se register prebivalstva, ki vključuje ime, priimek, matično številko in hišni fizični naslov prebivališča, dopolnil še z elektronskim naslovom in s tem naslovom povezano mobilno številko. Sporočanje teh dveh podatkov načeloma ne bi bilo obvezno, vendar portal Necenzurirano in časopis Finance opozarjata na izjemo. Za posameznike, ki bi za več kot 14 dni zapustili stalni naslov prebivališča, bi bilo sporočanje elektronskega naslova in mobilne številke upravni enoti namreč obvezno. Tisti, ki bi sporočili elektronski naslov in mobilno številko, bi upravno pošto po predlogu novega zakona dobivali po elektronski poti.

Register predpisov, več pooblastil državnim sekretarjem

Strateški svet za debirokratizacijo predlaga tudi ustanovitev registra predpisov, ki naj bi zakonodajo naredil preglednejšo. Vanj naj bi bili sicer vključeni le državni predpisi, torej zakoni in podzakonski predpisi, ki jih sprejemajo DZ, vlada in ministrstva. Povečali bi tudi pooblastila državnih sekretarjev. Ti bi lahko v primeru potrditve zakona izdajali odločbe v upravnih postopkih, kar so lahko do zdaj počeli le ministri.

Predvidena je tudi poenostavitev pri trošarinah na tobak in tobačne izdelke. Za obračun razlike trošarine, ko se zviša trošarina ali maloprodajna cena za drobno rezani tobak in cigarete, ki so na zalogi pri trgovcu in zunaj trošarinskega skladišča, se namreč namesto postopka popisa zalog po predlogu določa samo obveznost evidentiranja količine drobno rezanega tobaka in cigaret na zalogi.

Vlada je strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju, ki ga vodi nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave Simič, ustanovila maja lani. Kot je takrat na Twitterju zapisal premier Janez Janša, je "več kot 20.000 predpisov preprosto preveč". Nabor predlogov ukrepov je Simič predstavil septembra lani.

Vir: rtvslo.si