Eurostat: Evrski BDP se je v prvem četrtletju skrčil za 0,6 odstotka

18.5.2021

EU22

Povprečni evrski BDP se je v prvem četrtletju v primerjavi z zadnjim lanskim zmanjšal za 0,6 odstotka, potem ko je v zadnjem lanskem četrtletju že upadel za 0,7 odstotka, kažejo prve ocene, ki so jih objavili pri Eurostatu.

Ker gre že za drugi zaporedni upad gospodarskih aktivnosti, ta podatek nakazuje, da je evrsko območje zdrsnilo v recesijo, saj je v zadnjem lanskem četrtletju glede na prejšnje evrski BDP upadel za 0,7 odstotka.

V prvem četrtletju sicer krčenja gospodarskih aktivnosti niso zaznali v vseh članicah, za katere so že na voljo podatki. Manjkajo še podatki za sedem članic, med drugim za Slovenijo, sicer pa morajo statistične objave priobčiti še Estonija, Grčija, Hrvaška, Irska, Luksemburg in Malta.

Med dvajseterico držav, ki so gibanje BDP v prvem četrtletju že razkrile, jih je enajst zaznalo rast aktivnosti. Najvišjo, 2,8-odstotno četrtletno rast so izmerili v Romuniji, najnižjo, 0,2-odstotno pa v Avstriji. Nasprotno pa so najvišji upad, 3,3-odstotni BDP zaznali na Portugalskem, najnižjega, 0,3-odstotnega pa na Češkem.

Nemčija, ki je največji izvozni trg za slovensko blago, je zaznala 1,7-odstotno skrčenje BDP. Kar zadeva slovenske sosede, ki so za slovenska podjetja prav tako pomembni izvozni trgi, pa je bila slika mešana. Italijanski BDP se je skrčil za 0,4 odstotka, za Hrvaško za zdaj še ni podatkov. Nasprotno pa se je madžarski BDP povečal za 1,9 odstotka, avstrijski pa, kot rečeno, za 0,2 odstotka.

V nasprotju z Nemčijo so v Franciji zaznali 0,4-odstotno rast. Zaradi drugačnega odziva na upravljanje epidemije mnogi skrbno opazujejo tudi Švedsko; povejmo, da se je njen BDP v prvem četrtletju zvišal za 1,1 odstotka.

Več: Finance