Pismo ministra Zdravka Počivalška zaposlenim v gospodarstvu

20.10.2020

Zdravko Pocivalsek2
Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ob izjemno visokih številkah potrjenih novookuženih in hospitaliziranih bolnikov zaradi covida-19 je v državi vnovič razglašena epidemija, v veljavi pa je več strogih ukrepov. Ti so namenjeni preprečevanju širjenja okužb, kar je nujno. A žal hkrati najbolj prizadenejo ravno gospodarstvo.

Zato je ključnega pomena, da vse ukrepe čim bolj spoštujemo in s tem čim hitreje zmanjšamo pritisk na naše zdravstvo. V Združenju Manager od vlade še naprej pričakujemo, da z ukrepi v pomoč gospodarstvu mili negativne učinke in prepreči propad podjetij, ki so zaradi ukrepov najbolj ogrožena. Pri tem ima našo podporo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se v posebnem pismu zahvaljuje vsem zaposlenim v gospodarstvu za odgovorno ravnanje vse od začetka izbruha epidemije. Že ob prvem valu je gospodarstvo, z managementom in zaposlenimi, dokazalo svojo prilagodljivost, zato je prišlo do hitrega odboja v gospodarski aktivnosti. Žal ga drugi val zdaj duši, a prepričani smo, da bomo s skupnimi močmi tudi tega premagali.

Spodaj ministrovo pismo objavljamo v celoti:

Spoštovani zaposleni v slovenskem gospodarstvu,

pismo vam pišem kot vaš minister in kot sodržavljan.

V obeh vlogah me razmere v naši državi močno skrbijo. Epidemiološka slika Slovenije se slabša in obeti prihodnjega razvoja dogodkov so sila nepredvidljivi. Ne vemo, kam nas bo privedel strm porast okužb, kar pa vemo je, da se ne moremo več zanašati na to, da nam bo nekako uspelo.

Vsi si močno želimo, da bi se Slovenija izognila tragičnemu scenariju in za to moramo zdaj storiti vse, kar od nas zahteva zdravstvena stroka. Tista stroka, ki na svojih hrbtih že od marca nosi posledice neodgovornosti ljudi, ki nevarnosti novega koronavirusa nočejo priznati.

Mnogim je težko sprejeti nekaj nujnih sprememb vsakodnevnih navad. Vendar se moramo zavedati, da ima namišljena žrtev v podobi odrekanja nošenju maske ali družabnim dogodkom, svojo drugo plat: to so človeške žrtve in globoke osebne stiske.

Slovensko gospodarstvo je vse od izbruha epidemije sredi marca zgled odgovornega ravnanja. V podjetjih, od najmanjših do največjih, ste se na nove razmere odzvali hitro, zanesljivo in učinkovito. Pokazali ste, da je virus v svojem uničujočem pohodu učinkovit samo tam, kjer mu s svojim ravnanjem sami odpiramo pot naprej.

Zame ste – in v to sem se prepričal na številnih obiskih slovenskih podjetij v zadnjih mesecih – junaki, ki se jih bomo bolje zavedali, ko bo ta težka izkušnja enkrat za nami.

Ni besed, s katerimi bi se vam lahko zahvalil za to, da v težkih razmerah ostajate dobri in odgovorni zaposleni. Vedite pa, da imam vsakič, ko se na vladi odločamo o tem, kako naprej, v mislih predvsem vas. Vaša delovna mesta in vašo legitimno pravico do tega, da jih ohranite.

Z ravnanjem v zadnjih mesecih, ko ste se mnogi morali odreči prenekaterim navadam, da bi lahko svoje delo opravili na dovolj varen način, vsem nam dajete zgled.

Zato vas prosim: širite ta zgled tudi v vašem domačem in širšem okolju. Povejte ljudem, ki ne verjamejo v razsežnosti novega koronavirusa, kako s takim ravnanjem spodjedajo zdravje, varnost in slednjič tudi delovna mesta. Pomagajte jim doumeti razsežnost razmer, v katerih smo in osupljivosti posledic.

Vaše besede bodo zagotovo segle tja, kamor ne more seči nobeno, še tako jasno in nedvoumno pravilo. Gotovo bodo zasadile seme prepotrebne odgovornosti do sebe, družbe in skupne blaginje.

Vem, da se lahko zanesem na vas.

Ostanite zdravi.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo