OECD izboljšal napoved gospodarske rasti za Slovenijo na 5,9 odstotka

2.12.2021

navzgor44
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji za letos napoveduje 5,9-odstotno gospodarsko rast, kar je občutno več od napovedi v maju, ko je predvidevala 3,5-odstotno rast.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji za letos napoveduje 5,9-odstotno gospodarsko rast, kar je občutno več od napovedi v maju, ko je predvidevala 3,5-odstotno rast. Ta naj bi se v 2022 s prvotno predvidenih 4,6 odstotka okrepila na 5,4 odstotka, nato pa se v 2023 umirila na 3,2 odstotka, poroča Dnevnik.

Rast slovenskega gospodarstva bo poganjalo domače povpraševanje, ob tem se bodo okrepile tudi naložbe, tudi zaradi evropskih sredstev, pravijo v OECD.

Po njenih napovedih se bo inflacija v Sloveniji do leta 2023 krepila. Letos naj bi bila 1,7 odstotka, prihodnje leto 2,8 odstotka, v 2023 pa tri odstotke. Inflacijo bodo poganjale predvsem visoke cene energentov, nekaj bo prispevala tudi nadaljnja rast plač.

OECD ob izboljšani napovedi Sloveniji svetuje, da bi lahko dolgoročne obete za rast okrepila z bolj prijazno davčno mešanico, in sicer da bi znižala obdavčitev dela, to pa financirala tudi z višjim obdavčenjem nepremičnin.

Več v Dnevniku