Predstavniki gospodarstva se zavzemajo za pametno zdravstveno reformo

9.3.2017

TK2

Današnje tiskovne konference, ki je potekala na temo zdravstvene reforme, se je udeležila tudi izvršna direktorica Združenja Manager. Predstavniki devetih gospodarskih in delodajalskih organizacij, ki se želijo pogovarjati ter aktivno sodelovati pri pripravi celovite zdravstvene reforme, so predstavili stališča in predloge. Zavzemajo se za takšno zdravstveno reformo, ki bo omogočila kakovostno in dostopno zdravstvo za pošteno ceno.

Zdravnik, ki je dober zdravnik, ni nujno tudi dober manager in na koncu se to lahko pozna tudi v višjih stroških, v nižji kakovosti in v daljših čakalnih vrstah, zato pričakujemo, da bo tudi ta segment razrešen in bo del paketa zdravstvene reforme.

Slednji ugotavljajo, da predlogu, ki je na mizi, predvsem manjka reorganizacija zdravstva. Gre za ne celovito zdravstveno reformo, ki je, v takšni obliki, kot je, ne bodo in je ne morejo podpreti. Ta reforma je za njih nesprejemljiva.

Na konferenci je, v imenu Združenja Manager, sodelovala tudi izvršna direktorica združenja, Sonja Šmuc, in v predstavitvi stališč spregovorila o večjem pomenu direktorjev zdravstvenih zavodov: »Zdravnik, ki je dober zdravnik, ni nujno tudi dober manager in na koncu se to lahko pozna tudi v višjih stroških, v nižji kakovosti in v daljših čakalnih vrstah, zato pričakujemo, da bo tudi ta segment razrešen in bo del paketa zdravstvene reforme. Da se bo posvetilo načinu, kako vnesti osnovna načela korporativnega upravljanja, v katerem so jasno razmejene pristojnosti in odgovornosti posameznih organov, tudi v zdravstvene domove in bolnišnice.«

Predstavniki organizacij so izpostavili predvsem, da nov zakon ne rešuje sistemskih problemov v zdravstvu, temveč se osredotoča predvsem na dodatna finančna sredstva. Spregovorili so tudi o nevarnosti še višjih prispevkov za zdravstvo, izločenosti socialnih partnerjev iz priprave zdravstvenega zakona, monopolizaciji zdravstvenega zavarovanja, politizaciji upravljanja denarja zavarovancev, večjemu pomenu direktorjev zdravstvenih zavodov, prispevku za poklicne bolezni in poškodbe pri delu, transparentnosti do davkoplačevalcev ter nevarnosti še višjih prispevkov in bega možganov.