ILO: Ljudje kot odgovor na pandemijo zapuščajo nekdanje službe

24.1.2022

Guy Ryder2
Generalni direktor Organizacije za delo (ILO), ki deluje pod okriljem Združenih narodov, Guy Ryder pravi, da so številni delavci zapustili nekdanje službe, ker so zaradi pandemije covida-19 spremenili svoje prioritete.

Številni delavci so zapustili nekdanje službe in zaradi pandemije covida-19 spremenili svoje prioritete, ugotavlja Organizacija za delo (ILO), ki deluje pod okriljem Združenih narodov. Generalni direktor organizacije Guy Ryder je dejal, da so bili številni primorani zamenjati vrsto dela, tudi zaradi omejitev mednarodnega potovanja in turizma.

"Že opažamo potencialno dolgotrajne posledice trgov dela, prav tako smo že priča povečanju revščine in neenakosti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ta teden dejal Ryder.

Po Ryderjevem mnenju so ljudje predvsem na področjih gastronomije, prodaje in zdravstva zaradi koronavirusne situacije spoznali, da služba ne izpolnjuje njihovih pričakovanj ali da niso dovolj cenjeni.

Posledično številni niso več aktivno iskali zaposlitve, kar pomeni, da je bila dejansko brezposelnost višja od uradnih številk, je prepričan Ryder.

Glede na poročilo organizacije o trendih zaposlovanja za letošnje leto bi število brezposelnih lahko znašalo 207 milijonov. Čeprav gre za padec z 214 milijonov iz leta 2021 in 224 milijonov iz leta 2020, je številka precej višja od 189 milijonov, kolikor je bilo brezposelnih na svetu pred pandemijo leta 2019.

Svetovni trg dela sicer okreva precej počasneje od pričakovanj, še opozarja Ryder. ILO predvideva, da bo število brezposelnih ostalo nad predkrizno mejo vsaj do prihodnjega leta, saj poteka pandemije ni mogoče predvideti.

Vir: STA